Zlodej nervových buniek


Skleróza multiplex je zápalové demyelinizačné ochorenie centrálneho nervového systému. Toto ochorenie je taktiež známe ako roztrúsená skleróza, pri ktorom dochádza k poškodeniu nervových buniek v mozgu a mieche. Každé nervové vlákno v mozgu a mieche je obklopené vrstvou bielkoviny, zvanej myelín. Ten má za úlohu chrániť nervy a pomáhať pri prenose signálov z mozgu do zvyšných častí v tele. Avšak poškodenie narúša schopnosť niektorých častí nervového systému komunikovať, čo má za následok širokú škálu príznakov vrátane fyzických, mentálnych a niekedy aj psychických problémov. Aj keď príčina nie je úplne jasná, základným mechanizmom ochorenia je zlyhanie buniek produkujúcich myelín, ktorý tvorí ochranný obal nervových vlákien centrálneho nervového systému. Ľudia so sklerózou multiplex môžu na sebe pri tomto ochorení pozorovať viaceré neurologické príznaky, ktoré môžu mať na každého človeka iný vplyv, pričom sa môžu objaviť v ktorejkoľvek časti tela. Najčastejšie môže ísť o autonómne, vizuálne, motorické, či zmyslové problémy. Spomedzi viacerých príznakov tohto ochorenia môžeme spomenúť niektoré z nich:

  • necitlivosť, brnenie, bodanie v rôznych častiach tela
  • trasenie končatín, čo je zriedkavý avšak závažný problém
  • rozmazané videnie
  • problémy s rovnováhou, koordináciou a mobilitou
  • svalová slabosť, tlak na svaly a kĺby v dôsledku kŕčov
  • únava, ktorá môže byť ovplyvnená zdravotným stavom
  • kognitívne dysfunkcie

Väčšina ľudí so sklerózou multiplex má iba niektoré z týchto spomenutých príznakov, ktoré sú však nepredvídateľné a rozvíjajú sa buď postupne v priebehu času, alebo existuje situácia kedy príznaky prichádzajú a odchádzajú pravidelne.

Vizuálne problémy pri skleróze multiplex sa môžu prejaviť ako: mierna až ťažká strata zraku v niektorom z postihnutých očí; farbosleposť; bolesť očí, ktorá sa zhoršuje pri ich pohybe; záblesky svetla; dvojité videnie; mimovoľné pohyby očí zvyčajne zo strany na stranu. Všetky tieto príznaky sú výsledkom zápalu optického nervu, ktorý prenáša vizuálne informácie do mozgu. Ďalej približne polovica ľudí v rannom štádiu ochorenia má problémy s myslením, učením, či plánovaním, ktoré môžu nastať v rôznych situáciách, napríklad pri pochopení a použití jazyka, pri využívaní dlhodobej pamäti, spracovaní vizuálnej informácie. Ľudia často uvádzajú, že vedia, čo chcú robiť, avšak nedokážu pochopiť spôsob ako správne na to. S týmto ochorením prichádzajú aj depresie, ktorých príčina však nie je úplne jednoznačná. Depresívne stavy môžu vznikať kvôli jednotlivým poškodeniam na mozgu spôsobenými sklerózou multiplex alebo v dôsledku stresu vyvolanom obavami, že ochorenie človeku spôsobuje určité ťažkosti. Toto ochorenie častejšie postihuje ženy než mužov.

Skleróza multiplex je ochorenie, ktoré spôsobuje náročné a frustrujúce stavy v bežnom živote, ale nové spôsoby liečby za posledných dvadsať rokov dokážu výrazne zlepšiť kvalitu života takto chorých ľudí. Starostlivosť o ľudí so sklerózou multiplex je neoddeliteľnou súčasťou každodenného života. To znamená, že je dôležité správať sa zodpovedne k zdraviu a pohode chorého samozrejme s podporou od osôb zapojených do tejto starostlivosti.