Zdravotné výhody smiechu


 Všetci vieme, že nám smiech prináša dobré pocity. Môže mať však smiech pozitívny účinok aj na naše zdravie? Môže smiech liečiť bežné choroby ako je rakovina, demencia alebo srdcové choroby? Je pravdou, že ľudia s kladným postojom žijú dlhšie a zdravšie?

Tento článok je o tom, ako smiech prospieva zdraviu seniorov.

Existuje mnoho mýtov, ktoré tvrdia, že pozitívny postoj dokáže človeka vyliečiť z choroby. Podľa vedeckých štúdií, zmena postojov a myslenia dokáže pomôcť ľuďom vyrovnať sa s nepríjemnou chorobou a rovnako tak zvýšiť ich kvalitu života v skutočnosti však ich život predĺžiť nedokáže.

Na vyliečenie choroby tak pozitívny postoj nestačí. Na druhú stranu však smiech zdraviu prospieva a to najmä u starších ľudí.

Tu sú niektoré zdravotné výhody smiechu:

  • Posilnenie imunitného systému
  • Zvyšovanie hladiny endorfínov – Endorfíny sú pre naše telo prírodným zabijakom bolesti a práve smiech túto hladinu endorfínov zvyšuje.
  • Zníženie krvného tlaku a cholesterolu – Starší ľudia sú vystavení vyššiemu riziku vysokého krvného tlaku a vysokej hladiny cholesterolu. Smiech zvyšuje okysličenie krvi a pomáha pri fungovaní krvného obehu, čo môže mať pozitívny vplyv na seniorov, ktorí majú zdravotné problémy so srdcových ochorením a vysokou hladinou cholesterolu.
  • Zníženie stresu, úzkosti a depresie – pri smiechu sa v našom tele zvyšujú hladiny dopamínu a ďalších chemikálií čo môže viesť k prirodzenému zníženiu stresu, úzkosti a depresii.
  • Posilňovanie bránice a brušných svalov – zapájanie týchto svalov je dôležité najmä pre starších ľudí, ľudí trpiacich astmou a bronchitídou.

Ako vplýva smiech na imunitný systém?

Profesor patológie na Loma Linda University v Kaliforniii Dr. Lee Berk, zistil vo svojom výskume na základe odberu krvi, že ľudia ktorí sledovali vtipné videa vykazovali výrazné zníženie stresových hormónov a zvýšenú funkciu imunitného systému (vrátane vyššej tvorby endorfínov).

Tento výskum tak ukázal, že smiech má naozaj pozitívne účinky na zdravie človeka.