Zdravie nôh u seniorov


 Mobilita a možnosť slobodného pohybu sú dôležitou súčasťou nezávislosti človeka. Podľa výskumov amerického Národného centra zaoberajúceho sa zdravotnými štatistikami (NCHS) sú zdravotné poruchy dolných končatín hlavnou príčinou obmedzenia pohybovej aktivity u starších ľudí. Problémy s chodidlami môžu neskôr viesť k bolestiam kolien, bedier alebo dolnej časti chrbta a môžu tak negatívnym spôsobom ohroziť mobilitu staršieho človeka. Podľa NCHS 25 % amerických seniorov, žijúcich v domovoch dôchodcov nemôže vôbec chodiť a ďalších 15 % zvládne chôdzu iba s pomocou inej osoby. Podľa štatistík to teda znamená, že takmer polovica amerických seniorov žijúcich v domovoch dôchodcov nedokáže bez cudzej pomoci prejsť ani pár metrov.

Existuje pre tento problém nejaké riešenie?

Mnoho starších ľudí berie fakt, že má zdravotné problémy s dolnými končatinami, ako daň za starobu. Podľa lekárov však aj u seniorov v pokročilom veku je možné tieto zdravotné problémy úspešne liečiť a nohám tak uľaviť od bolesti.

Prinášame Vám teda pár tipov ako by sa starší ľudia mali preventívne starať o svoje nohy.

Preventívne tipy pre zdravé nohy u seniorov
  • Noste topánky, ktoré Vám sadnú – mnoho ľudí nakupuje topánky v popoludňajších hodinách dňa, kedy sa ich noha po celodennom nosení zmenší a oni si tak kupujú menšie čísla topánok, ktoré tak môžu byť vinníkom nožných zdravotných problémov.
  • Pravidelná prechádzka – pravidelná chôdza je najlepším cvičením preto, aby ste Vaše nohy udržali zdravé.
  • Noste voľné ponožky – nosenie voľných ponožiek môže zabrániť podráždeniu kože.
  • Dajte si profesionálne upraviť mozole a kurie oká na Vašich nohách – neorezávajte si stvrdnutú kožu a mozole na nohách nožíkom, britvou alebo inými ostrými predmetmi ako to majú niektorí starší ľudia vo zvyku. Zájdite si radšej k odborníkovi, ktorý nedokonalosti na Vašich nohách profesionálne a odborne upraví.
  • Umývajte si a kontrolujte Vaše nohy každý deň – používajte pri tom vlažnú (nie horúcu) vodu a jemné mydlo, aby ste ich zbavili nečistôt. Ak si všimnete začervenanie, opuch alebo trhliny v koži poraďte sa so svojim lekárom.
  • Udržujte si Vaše nechty upravené – pravidelne si strihajte a udržujte Vaše nechty upravené.
  • Absolvujte pravidelné vyšetrenia – aby ste udržali Vaše nohy v čo najlepšom stave doprajte im minimálne dva krát ročne vyšetrenie u odborníka, lekára alebo ortopéda.
Nezabúdajte na to, že nohy nás nosia celý život. Je preto veľmi dôležité sa o nich pravidelne starať. O to dlhšie a kvalitnejšie nám tak dokážu slúžiť.