Zdravá chrbtica v každom veku


 Zdravá chrbtica je nevyhnutnou súčasťou zdravého životného štýlu a často stav chrbtice prehliadame a zanedbávame. Bohužiaľ, približne 85 % populácie trpí bolesťami chrbtice, čo znižuje kvalitu života. Sú to predovšetkým ľudia, ktorí majú nadváhu alebo sú až obézni, fajčiari, či takí, ktorí pravidelne zdvíhajú ťažké predmety. Vzhľadom k tomu, že to percento je dosť vysoké, preto je dôležité, aby sme sa pokúsili udržať si zdravú chrbticu. Často kvôli týmto bolestiam prichádzame o prácu, spoločenské aktivity a taktiež nemusia byť dosiahnuté ani jednoduché každodenné potreby.

 Existuje celý rad jednoduchých vecí, ktoré môžete vyskúšať, aby ste minimalizovali možné komplikácie pri bolestiach chrbtice a zachovať si tak jej zdravie. Spomenieme len niektoré z nich:

1. Nechajte svoju chrbticu odpočívať aj počas spánku: Kým spíte, všetky štruktúry vo Vašej chrbtici, ktoré počas celého dňa tvrdo pracovali, použitím správneho matraca a vankúša majú konečne možnosť relaxovať.

2. Pri sedavej práci sa vždy posaďte sa rovno s podporou na Vašu chrbticu a snažte sa udržiavať prirodzené zakrivenie vo Vašej dolnej časti chrbta.

3. Udržiavajte správnu polohu pri státí: Keď stojíte, majte jednu nohu mierne pred druhou s mierne pokrčenými kolenami. Takáto pozícia umožňuje, aby sa znížil tlak v dolnej časti chrbtice. Taktiež nestojte v predklone po dlhšiu doby, pretože svaly v dolnej časti chrbta nie sú prirodzene prispôsobené na takúto polohu, čo môže viesť k bolesti.

4. Dbajte na chrbticu pri zdvíhaní: Pri zdvíhaní ťažších predmetov sa snažte vyhnúť sa skrúteniu, pretože to je pri zdvíhaní jeden z najnebezpečnejších momentov na chrbticu. Prípadne požiadajte niekoho, aby Vám pri tomto pomohol.

5. Stravujte sa zdravšie: Pravidelnou a vyváženou stravou dosiahnete, že nebudete trpieť nadbytočnými kilami, ktoré by Vám predovšetkým v oblasti brucha mohli spôsobiť nežiaduce tlaky na dolnú časť chrbta.

6. Pravidelne cvičte: Pokiaľ sú brušné a chrbtové svaly udržiavané v dobrej kondícii, pomáhajú podporovať chrbticu a minimalizujú riziko jej poranenia.

7. Vyberajte svoje topánky zodpovedne: Topánky, či už na špeciálne príležitosti alebo len na bežné nosenie by mali byť dobre vyvážené, pružné a určite pohodlné. Vhodne zvolená obuv poskytuje ochranu nielen pre Vaše nohy, ale aj podpornú základňu, ktorá napomáha chrbtici a tak telo ostáva v jednej osi.

8. Dávajte pozor na prípadné varovné príznaky, počúvajte, čo Vám Vaše telo „hovorí“, pretože neliečené problémy s chrbticou sa zhoršujú a môžu sa stať veľmi vážnymi.

Dodržiavaním týchto jednoduchých odporúčaní nie je zaručené, že už budete bez akýchkoľvek bolestí chrbtice po celý život. Ide len o to, že pri zachovaní zodpovednosti voči svojmu telu môžete znižovať riziko vzniku komplikácií s chrbticou, môžete ju takto udržiavať v dobrej kondícii.