Vyvážená strava pre seniorov


 Kľúčovým predpokladom dlhého a kvalitného života a udržania si zdravia je správna výživa. Zohráva nezastupiteľnú úlohu v procese starnutia. Jej hlavným predpokladom je prevencia pred civilizačnými chorobami, dlhovekosť, pozitívny vplyv na celkový telesný a duševný stav.

K najdôležitejším zásadám dodržiavania zdravej výživy patrí príjem dostatočného množstva bielkovín (mlieko, tvaroh, tvrdý syr, jogurt, vajcia, oriešky, obilné klíčky, semená, tepelne upravené ryby, mäso, strukoviny), vlákniny, minerálnych látok a vitamínov v jedle – čo znamená zvýšenú konzumáciu zeleniny a ovocia, pričom treba dbať na to, aby príjem energie nepresiahol jej výdaj. Odporúčaná denná hodnota je 8000 – 9000 kJ. Podstatným aspektom je správny pitný režim (1,5 – 2l) – je dôležité prijímať tekutiny aj medzi jedlami, najmä dopoludnia, a to vodu, stolové vody, ovocné a zeleninové nápoje, bylinné čaje. Treba byť obozretný pri príjme minerálnych vôd s vyšším obsahom sodíka (najmä pre osoby s vysokým krvným tlakom), 100% džúsy by sa mali riediť s vodou v pomere 1:1. Nie je vhodné taktiež piť nalačno, pretože sa dráždi žalúdočná sliznica. Opatrne aj s čiernou kávou – spôsobuje odvodňovanie.

Odporúča sa obmedziť príjem živočíšnych bielkovín, tukov, sacharidov, soli a najmä sa vyvarovať konzumácií alkoholu. Dodržiavaním týchto zásad sa eliminujú najčastejšie zdravotné komplikácie a to – srdcovo-cievne a onkologické ochorenia, na ktoré podľa štatistických údajov zomiera sedem z desiatich obyvateľov Slovenka.

Samotná strava seniorov závisí do konkrétneho zdravotného stavu – napr. výživa pred operáciou, ktorá je dôležitá pri rekonvalescencií (7-10 dní pred zákrokom je vhodné zaradiť do jedálnička prípravky enterálnej klinickej výživy, konzumovať ich po jedle, alebo aj medzi jedlami), alebo výživa pri bolesti v ústach (či už pri zápale ďasien, alebo chýbajúcich zuboch sa odporúčajú mliečne kokteily, ovocné šťavy, mäkké ovocie, polievky, obilninové kaše).

Nedodržiavanie zásad správnej výživy závisí od viacerých faktorov:

Somatické : problémy s chrupom, nechutenstvo, jednotvárna strava, znížená pohyblivosť

Sociálne : osamelosť, strata sebestačnosti, neznalosť zásad správnej výživy, nedostatok financií

Psychické : depresia, paranoja, demencia, alkoholizmus

Tieto faktory majú podstatné následky na zdravie seniorov – strata svalovej hmoty, anémia, oslabenie imunity,  spomalené hojenie rán, predĺžená doba hospitalizácie a rekonvalescencie, zápcha, zhoršenie mentálnych funkcií.

Treba mať však na pamäti, že nikdy nie je neskoro na to, aby sme zmenili svoje doterajšie stravovacie návyky, nikto nie je príliš starý, aby začal s pravidelným pohybom a každý sme tak starý ako sa cítime. Predsa s úsmevom a pozitívnym myslením je svet vždy krajší.