Vysoký krvný tlak


 Ešte nikdy v histórii ľudstva nedochádzalo k toľkým úmrtiam z dôvodu ochorení srdca alebo krvného obehu ako dnes. Vysoký krvný tlak patrí medzi najčastejšie choroby, ktoré ľudí v súčasnej dobe postihujú. Jeho hodnoty sa väčšinou nedokážu znížiť sami od seba. Bez správnej liečby sa tieto hodnoty krvného tlaku väčšinou každý rok zhoršujú.

Aký vplyv má vysoký krvný tlak na zdravie človeka?

Čím viac sa krvný tlak zvyšuje tým viac sa namáha naše srdce. Keď proti vysokému krvnému tlaku človek nič nepodnikne, časom dôjde k zhrubnutiu (hypertrofii) steny ľavej srdcovej komory. V dôsledku ochabovania srdcovej svaloviny tak postupne dochádza k srdcovej slabosti a stúpa riziko infarktu. Okrem toho, že vysoký krvný tlak preťažuje srdce, vedie taktiež k zatvrdnutiu a zúženiu všetkých arteriálnych ciev. Postihuje tak najmä mozgové, obličkové, očné cievy a cievy srdcového svalu.  Výsledkom môže byť mŕtvica, infarkt alebo zlyhanie obličiek.

Keď sa dokáže vysoký krvný tlak včas diagnostikovať a účinne liečiť je možné zvýšené riziko vyššie uvedených chorôb obmedziť. Takmer v každom prípade je možné vysoký krvný tlak znížiť na relatívne normálne hodnoty zmenou životného štýlu.

Ako liečiť vysoký krvný tlak?

Keď sa u Vás zistí vysoký krvný tlak, mali by ste o tomto probléme povedať Vášmu ošetrujúcemu lekárovi. Ten sa pokúsi zistiť, či ide o primárnu alebo sekundárnu hypertenziu.

V zásade existujú dva spôsoby ako liečiť vysoký krvný tlak.
  • Zmena životného štýlu
  • Užívanie liekov znižujúcich krvný tlak

Mnoho ľudí si častejšie bohužiaľ vyberá pohodlnejšiu druhú možnosť. Nechcú vo svojom živote robiť zmeny aj, keď to ide na úkor ich zdravia.

Trvalý vysoký krvný tlak podstatne skracuje dĺžku života a môže mať vážne zdravotné následky (napr. ochorenie srdca, obličiek, poškodenie zraku a ciev). Pri zanedbaní liečby u človek až osemnásobne stúpa riziko mŕtvice. Dôležité je preto nepodceňovať jeho pravidelné meranie nielen u seba, ale aj u svojich rodinných príslušníkov.