Úzkostné stavy u seniorov


 Veľké množstvo ľudí počas svojho života zažilo aspoň jeden krát pocit úzkosti. Stav, kedy ste sa necítili dobre a nevedeli, ako ďalej. Mnoho ľudí tento stav považuje za úplne normálnu situáciu, ktorá sa proste niekedy v živote prihodí každému z nás. Skutočný problém však nastáva vo chvíli, kedy sa úzkosť stáva rušivým elementom nášho života. Obťažuje nás a robí náš život ťažší a zložitejší.

¼ dospelých ľudí tohto sveta trpí úzkosťou, ktorá škodí ich zdraviu a kvalite ich života. Tieto úzkostné stavy však určitá časť populácie tohto sveta zažíva vo vyššej miere. Tou skupinou sú seniori. U starších ľudí totiž stavy úzkosti vyskytujú častejšie a to z niekoľkých dôvodov.

  • starší ľudia majú viac skúseností z neúspešnými životnými situáciami,
  • trpia častejšími bolesťami a chronickými ochoreniami,
  • konzumujú väčšie množstvo liekov,
  • trpia chorobami, ako sú depresie alebo Alzheimerova choroba.

Veľká štúdia, ktorá bola zverejnená v americkom odbornom časopise American Journal of Psychiatry ukázala, že 10 % dospelých ľudí vo veku 55 až 85 rokov malo rovnaký počet stavov úzkosti, ako iné vekové skupiny.

Hlavné typy úzkostných porúch u starších ľudí:

Akútna stresová porucha: Úzkosť a poruchy správania, ktoré sa vyvíjajú v priebehu prvého mesiaca po vystavení organizmu extrémnemu stresu. Posttraumatická stresová porucha (PTSD): Príznaky akútnej stresovej poruchy, ktoré pretrvávajú dlhšie, ako jeden mesiac. Záchvaty paniky: Nepredvídateľný, intenzívny, nelogický strach a hrôza, ktorý človeka bez varovania prepadne.

Sociálna úzkosť: Prílišné zaujímanie sa o to, ako človeka vidia ostatní ľudia.

Fóbie: Iracionálny strach zo situácií, ako je strach z výšok, alebo strach z uzavretých priestorov či niektorých zvierat.

Obsedantno-kompulzívna porucha (OCD): Rušivé myšlienky, ktoré útočia na myseľ človeka a produkujú extrémnu úzkosť. Túto úzkosť je možné zmierniť iba vykonaním určitej akcie. Ak náhodou niekto trpí OCD, napríklad potrebuje si neustále umývať ruky, aby mal pocit čistoty, táto úzkosť sa zmierni v prípade, že si ich daný človek umyje.

Posledné dve menované stavy úzkosti – fóbie a OCD sú u starších ľudí menej časté.

Je veľmi dôležité uvedomiť si, že stavy úzkosti u ľudí nevznikajú kvôli nejakej morálnej slabosti alebo nedostatku charakteru. Jedná sa o skutočné biochemické poruchy. Určité role v tom hrajú rovnako tak aj genetické predispozície.

Nedávne štúdie jednovaječných dvojčiat zistili, že v prípade, že jedno z dvojčiat trpelo úzkostnými poruchami, existovala až 50 % pravdepodobnosť, že nimi bude trpieť aj druhé dvojča.

Ako tieto úzkostné stavy u starších ľudí vyliečiť?

Veľmi dobré výsledky pri liečení úzkosti u seniorov vykazuje kombinácia stretnutí so skúseným terapeutom  spolu s liekmi na predpis, ktoré by však mali byť u starších ľudí používané s opatrnosťou.