Štyri zimné riziká pre seniorov a ako sa im vyhnúť


 Každý z nás je ovplyvnený zmenou ročných období. Zima a sneh však so sebou neprináša iba nádych romantiky, ale taktiež aj rôzne nebezpečné nástrahy a riziká. Tieto riziká môžu byť obzvlášť nebezpečné pre starších ľudí.

Našťastie existujú tipy a postupy, ako sa týmto zimným rizikám vyhnúť.  A práve o tom je tento článok.

1. Zima, ľad a sneh

Najväčším nebezpečenstvom zimy je samotné počasie:

Pády: pošmyknutia na ľade v zimnom období sú významným rizikom a preto je dôležité nosiť topánky s vhodnou podrážkou.

Šoférovanie: ľad a sneh na ceste predstavujú vážne nebezpečenstvo. Všeobecne platí, že sa v takýchto prípadoch odporúča jazdiť pomaly. Starší ľudia by sa mali šoférovaniu vyhnúť v prípade, že sú podmienky vozovky veľmi nebezpečné. Rovnako je dôležité sa uistiť, že sa v aute nachádzajú prikrývky a jedlo v prípade uviaznutia vozidla.

Omrzliny a podchladenie: nízke, zimné teploty môžu spôsobiť podchladenie a omrzliny. Podľa lekárov viac, ako polovica prípadov úmrtí na podchladenie tvoria seniori. Preto by sa starší ľudia pri pobyte vonku v chladnom počasí mali dostatočne dobre obliecť.

2. Sociálna izolácia

Samotné riziká uvedené vyššie môžu viesť k tomu, že sa seniori stanú spoločensky izolovaní. Ak váš starší, rodinný príslušník trávi veľa času doma sám, kvôli nepriaznivému počasiu navštívte ho tam a strávte s ním viac času. Rovnako tak je dobrou možnosťou voľby odviesť seniora k jeho priateľom alebo do seniorských centier, kde bude mať príležitosť stretnúť sa ostatnými ľuďmi.

3. Chrípková sezóna

Starší ľudia sú v chrípkovom období obzvlášť náchylní k ochoreniam a to z dôvodu oslabeného imunitného systému. Chrípka spôsobuje u seniorov každý rok značný počet úmrtí a rovnako tak môže viesť k sekundárnej infekcii, ako je zápal pľúc.

4. Sezónna afektívna porucha (SAD)

Veľký počet ľudí v zimnom období pociťuje zníženie nálady a energie čo spôsobuje zníženie počtu hodín denného svetla. Touto poruchou najviac trpia najmä ľudia žijúci v severských krajinách, kde je deň kratší. Pre túto poruchu sa ako riešenie používa svetelná terapia, kde svetlo v rôznych formách používa pre zabránenie alebo zmiernenie depresií. Starší ľudia, ktorí v zimnom období trpia depresiami by sa mali o tejto situácii porozprávať so svojim lekárom.