Stres náš každodenný


 Vedeli ste, že chrípka u nás vyvolá vyššiu hladinu stresu ako zníženiu príjmu? A, že strata zamestnania nás „stresuje“ viac ako prípadný pobyt vo väzení?

Stres je slovo, ktoré v dnešnej dobe u väčšiny ľudí vyvolá zimomriavky alebo obliatie potom. V dnešnej spoločnosti a životnom štýle väčšiny obyvateľov našej planéty je slovo stres veľmi dobre známe. Objavuje sa v ľudskom slovníku na každodennom poriadku.

Viete, ktoré veci nás v živote dokážu najviac vystresovať? Tu je rebríček 10 najväčších pôvodcov stresu:
  1. Smrť manžela/manželky            100 bodov
  2. Smrť blízkeho člena rodiny        100 bodov
  3. Rozvod                                         73 bodov
  4. Strata zamestnania                      70 bodov
  5. Rozpad manželstva                     65 bodov
  6. Väzenie                                        63 bodov
  7. Ľahká choroba                             53 bodov
  8. Svadba                                         50 bodov
  9. Odchod do dôchodku                   45 bodov
  10. Choroba blízkej osoby                  44 bodov

Stres je považovaný za chorobou posledného desaťročia. Trpia ním vlastne takmer všetci ľudia modernej spoločnosti tejto planéty. Výnimku snáď tvoria indiánske kmene, ktoré žijú ďaleko od našej „modernej“ civilizácie. Aj, keď ani oni sa nevyhnú niektorým pôvodcom stresu ako je smrť manželka/manželky či blízkeho člena rodiny.

Čo vlastne môžeme označiť za stres?

 Stres pochádza z latinského slova „string, stringer“ čo znamená sťahovať alebo uťahovať. Stres je odpoveď organizmu na akúkoľvek nadmernú záťaž, ktorá vyvoláva v tele človeka reakciu prispôsobenia sa novým podmienkam. Ide o tzv. stresovú reakciu, ktorej prostredníctvom sa organizmus uvedie do pohotovosti a snaží sa so záťažovou vyrovnať. Jednoducho povedané, stres pre nás predstavuje akákoľvek nová situácia, z ktorou sme sa v živote ešte nestretli a potrebujeme ju nejakým spôsobom sami spracovať a vyriešiť. Na záver je dôležité pripomenúť, že stres nie je vždy iba škodlivý, v určitých prípadoch môže človeka stimulovať k lepším alebo vyšším výkonom. Rovnako tak môže podporiť jeho duševné schopnosti a jeho tvorivosť. Musí sa však jednať od tzv. dobrý stres, ktorý trvá krátkodobo a jeho intenzita je primeraná.