Stravovanie podľa krvných skupín


Poznanie vlastnej krvnej skupiny je neoddeliteľnou súčasťou života. Podľa niektorých vedcov zdravie i choroby totiž závisia od chemického zloženia nášho organizmu. Naturopatický lekár Dr. D´Adam sa dlhé roky venoval výskumu teórie stravovania. Prišiel na to, že existuje súvislosť medzi krvnou skupinou a tým čo by mal človek konzumovať. Základom stravovania podľa krvných skupín je, že vplyv potravín na ľudský organizmus je  ovplyvnený krvnou skupinou – jedálny lístok obsahuje potraviny, ktoré majú človeku napomôcť k lepšiemu fungovaniu organizmu.  Podstata vychádza z pravidiel vytvorených pre každú krvnú skupinu, ktoré nám určujú, aké potraviny máme jesť a naopak, ktoré sú pre náš organizmus nežiaduce.

Skupina 0

Vhodnými potravinami sú väčšina morských živočíchov, morské riasy, pečeň, červené a kuracie mäso, špenát,  brokolica, maslo, sójové mlieko, sójový syr a kozí syr, vlašské orechy a tekvicové semienka. Telu by mali dodávať hlavne vitamíny skupiny B, vitamín K a jód s vápnikom.

Neodporúčajú sa mliečne výrobky – najmä z kravského mlieka, para orechy, kešu, arašidy, pistácie, kokosové orechy, ostružiny, melóny, mandarínky, pomaranče, jahody, mak, kečup, nakladanú zeleninu , marinády, kávu, destiláty a čierny čaj.

Skupina A

Prospievajú predovšetkým tofu, obilné výrobky (okrem pšenice), ryža, strukoviny, kuracie a morčacie mäso, kapor, pstruh, makrela, sardinky, morská šťuka, pistácie, kešu, para orechy, mrkva, kel, žltá cibuľa, cesnak, brokolica, marhule, ananás, čerešne, slivky, citróny, figy a hrozienka. Odporúča sa pravidelne dopĺňať vitamín C, vitamín E, vitamín B12 a kyselinu listovú. Naopak kačica, hus, zajac, pečeň, baranina, jahňacie a bravčové mäso, šunka, zverina, hovädzie a teľacie mäso, rak, krab, úhor, sleď, údený losos, kapusta, paprika, paradajky, banány, papája, mango, kokosové orechy, mandarínky a pomaranče sa radia medzi nevhodné potraviny.

Skupina B

Z mäsa je prospešná zverina, baranina, jahňacina a králik, ale aj hovädzie a teľacie mäso, z rýb treska, šťuka, makrela, losos, morský pstruh, tuniak a kaviár. Vhodné sú jogurty, kefíry, odstredené mlieko, kozie mlieko a kozí syr, kravský syr, sójový syr, cmar, plnotučné mlieko, maslo. Prospievajú baklažán, paprika, kapusta, kel, karfiol, mrkva, petržlen, červená repa a všetky druhy zemiakov, ananás, banány, hrozno a  slivky. Treba pravidelne dopĺňať horčík. Vyhýbať sa má bravčovému, kuraciemu, husacine a kačaciemu mäsu, lososovi, krabom a chobotnici, pohánke, jačmeňu, žitu, kukurici, šošovici, tekvici, olivám, paradajkám, arašidom, sezamovým semienkam, kešu, arašidom, pistáciám, lieskovým a píniovým orieškom a maku.

Skupina AB

Mliečne výrobky sú pre skupinu AB prospešné, najmä kyslomliečne, ďalej králičie, jahňacie, baranie a morčacie mäso, plody mora, tofu. Vhodná je akákoľvek zelenina okrem papriky, reďkovky a olív. Nevhodné je konzumovať červené mäso, fazuľu, pšenicu, pohánku, kukuricu, kečup a plesňové syry. Ľudia s touto krvnou skupinou sú náchylní na absenciu vitamínu C.

Cieľom stravovania je prísun energie bunkám a celému organizmu, posilnenie imunitného systému, odolnosť proti civilizačným chorobám, optimálne fungovanie tráviaceho traktu, odbúravanie tukových buniek a redukcia hmotnosti. Výsledky sú však individuálne, nakoľko táto teória nie je vedecky podložená.