Strava vhodná pri aktívnom životnom štýle.


 Všetci si občas potrebujeme odpočinúť od nekonečných pracovných nárokov a povinností nášho všedného dňa. Voľný čas by sme si preto mali vážiť a plne ho využiť na doplnenie fyzických aj duševných síl. Čas voľna má vynikajúce posilňujúce účinky  a v kombinácií so správnou stravou ho môžeme naplno stráviť podľa našich predstáv.

Ak najradšej „oddychujete“ pri športe, tak by ste mali vedieť, ktoré potraviny pomôžu k najlepším výkonom. Mnoho vrcholových športovcov má pre dosiahnutie maximálnej výkonnosti špeciálne prispôsobený jedálny lístok. Aj keď možno nemáte v pláne uspieť na vrcholovej úrovni, môžete od športovcov pochytiť veľa užitočných rád. Najdôležitejším „palivom“ nevyhnutným pre fyzickú aktivitu sú sacharidy, ktoré predstavujú okamžitý zdroj energie. Počas trávenia sa sacharidy štiepia na glukózu. Ak ju organizmus nevyužije na okamžité doplnenie energie, prebytok sa mení na glykogén, ktorý sa ukladá vo svaloch a pečeni. V prípade potreby sa táto zásoba opäť premení na glukózu a tráviaci systém tak pomáha udržiavať stálu hladinu cukru v krvi. Tak môžete cvičiť bez toho, aby ste pociťovali únavu. Väčšie množstvo potravín s vyšším podielom sacharidov by mal prijímať každý, nie len vyznávači športu. Okrem energie obsahujú aj prospešnú s dôležitú vlákninu.

Potraviny, po ktorých konzumácií rýchle stúpne hladina glukózy v krvi, majú vysoký glykemický index. Patria medzi ne chlieb, banány, zemiaky, obilniny a izotonické nápoje. Naopak potraviny, ktoré uvoľňujú energiu pomaly a obsahujú nízky glykemický index  sú na príklad cestoviny, syr, jogurt, mlieko či cícer. Ak vás čaká fyzická záťaž – či už namáhavé cvičenie v  posilňovni, alebo beh na dlhšiu trať, malo by vás zaujímať aké potraviny sú vhodné pred takou činnosťou jesť. Dve až tri hodiny pred aktivitou jedzte pokrmy s nízkym glykemickým indexom (celozrnné cestoviny, šošovicu, cícer), ktorých proces prebieha dlho a počas cvičenia vám tak budú udržiavať hladinu cukru v krvi.

Bielkoviny ako zdroj sily

V prípade, že nie je vrcholoví športovci odporúča sa zahrnúť do svojho jedálneho lístka zahrnúť vyšší podiel bielkovín. Vo väčšine prípadov je lepšie jesť vyváženú stravu . Bielkoviny  zaraďujme do našej stravy pravidelne a z rôznych zdrojov potravín. Jedzte ryby, chudé mäso, vajcia, mliečne výrobky, fazuľu, šošovicu, obilniny, semiačka a orechy.

Dobré tuky a zlé tuky

Nie všetky tuky sú škodlivé – niektoré sú pre zdravie dokonca nevyhnutné. Tuk obaľuje naše telesné orgány a viaže na seba vitamíny A, D, E, K. určité množstvo tuku je potrebné aj na tvorbu estrogénu u žien. V ženskom tele tvoria tuky 18-25% telesnej hmotnosti. Ženy, ktoré majú podiel tuku v tele menej ako 10%, napríklad tanečnice môžu mať nepravidelný, alebo žiadny menštruačný cyklus. Tuky, ktoré prijímate (sýtené alebo nesýtené), určujúcim spôsobom ovplyvňujú našu kondíciu. Odporúčané sú olejnaté ryby – losos, makrela, sardinky, pstruh – obsahujú kyselinu linolénovú, ktorá je nevyhnutná pre správnu funkciu srdca. Vyberajte si mliečne výrobky s nižším obsahom tuku (dôležitý zdroj vápnika). Kuchyňu obohaťte o olivový a repkový olej.

Význam tekutín

Počas cvičenia vydávate tekutiny potom a ľahko môže prísť k dehydratácií, ktorá má veľmi negatívny vplyv na výkonnosť a odoberá energiu. Preto je dôležité prijímať tekutiny pred, počas a aj po cvičení. Denne by sme mali prijať aspoň dva litre tekutín – no ak pravidelne cvičíte treba príjem tekutín zvýšiť. Najlepšia je voda, no môžeme pridať aj ovocie a zeleninové šťavy či čaje. Vždy je lepšie piť po pohároch ako čakať, kým vás prepadne smäd.

Čas vyhradený na cvičenie

Ak sa venujete športu ráno a vynechávajte raňajky, určite si počas dopoludnia dožite desiatu s vysokým obsahom sacharidov, ako banán, obilninovú tyčinku, alebo koláčik z celozrnnej lúky. Nespoliehajte sa na povzbudzovadlá, akými sú presladená horúca čokoláda alebo energetické nápoje. Ak sa cvičeniu venujete večer, doporučuje sa dať si popoludní niečo ľahké – ako sendvič, hlavné jedlo dňa presuňte na večer , no s večerou počkajte aspoň hodinu po skončení cvičenia.

Či už svoj voľný čas využijete na návštevu fitness centra, alebo behom či prechádzkou v prírode, zvoľte si takú stravu, ktorá vám vaše aktivity pomôže zvládnuť. Váš voľný čas prežijete v o to väčšej psychickej pohode a vaše telo bude zvládať vyšší nápor aktivity, vďaka čomu sa budete cítiť skutočne skvele.