Strava po operácií


 V prvom rade by pacient nemal mať nadváhu a nikdy sa nesmie prejedať či už zdravou alebo nezdravou stravou, ktorá by mu preťažovala zažívací trakt a stagnovala v hrubom čreve. Je dôležité, aby okrem šetriacej diéty denne prijímali v potrave prirodzené „nutričné desmutagény“, čiže výživové protirakovinové faktory . Ide o všetky druhy ovocia a zeleniny, strukovín, obilnín. Nemožno zabúdať na dusené alebo varené mäso, ideálne upravované v tlakovom alebo parnom hrnci. Naopak, vyhýbajte sa smaženému, pácovanému, grilovanému, údenému a inak karcinogenizovanému jedlu. Veľmi užitočné sú produkty čisto mliečneho, vínneho, octového kvasenia (kyslé mlieko, kvasená kapusta, čalamády, bylinné a zeleninové zmesi, bez pridania konzervantov a siričitanov). Ideálne je si odšťavovať doma citrusové plody, ovocie, či zeleninu. Nemali by ste sa spoliehať na umelé džúsy, ktoré sú ochudobnené o prospešné látky. Dobrú službu telu robia zeleninové a strukovinové prívarky, rovnako ako nemastné cestovinové jedlá.

Po operácií sa pacient v súvislosti s výživou môže stretnúť:

Potraviny chutia inak ako doposiaľ – ak pacient má pocit, že strava, ktorú konzumuje je bez chuti, jedlo sa odporúča prikoreniť, nie však korením ako sú čili papričky a iné výrazné koreniny. Vyberajte radšej s rôznych byliniek, ktoré pôsobia priaznivo na ľudský organizmus a nie sú agresívne.

Pocity na zvracanie – býva pravidlo, že pocity na zvracanie sú čoraz intenzívnejšie pri prázdnom žalúdku. Jednoduchým trikom je sa nanútiť zjesť pár piškót, suchých keksov, alebo krekrov. Nie je dobré nútiť pacienta nasilu do jedla.

Nechutenstvo – býva takmer u všetkých pacientov po operácií, najmä u seniorov. Už po skonzumovaní malého množstva jedla sa dostaví pocit sýtosti a ťažoby. V takomto prípade je vhodné zaradiť do jedálneho lístka ľahko stráviteľné potraviny a prijímať ich v malých množstvách a v častejších časových intervaloch.

Ťažkosti pri prehĺtaní – je dôsledkom problému s pohybom jazyka či bolesti zubov. Pri takýchto ťažkostiach sa strava mixuje a výber jedál sa sústreďuje na kaše a iné mäkké pokrmy.

Nedostatok energie – z pochopiteľných dôvodov si pacient nezvláda v domácnosti bežné domáce úkony, ako hygiena či varenie teplej stravy. Je dobré požiadať o pomoc v takejto situácií rodinu.

Nie len po samotnej operácií , ale ešte ak je možné čo najskôr pred samotným zákrokom je potrebné posilniť náš imunitný systém, čo môžeme urobiť aj doplnením nasledovných zložiek do nášho jedálneho lístka:

Proteíny – dôležité pre rýchlu obnovu tkaniva a tým pomáhajú tomu, aby sa jazva po operácií dobre a rýchlo zahojila. Získate ich z teľacieho mäsa, hydiny, rýb, mliečnych produktov, vajec, fazule a orechov

Kalcium a vitamín D – pomáha zhojeniu kostí. Získate ho z obohatených mliečnych produktov, cereálií, rybích konzerv, zelenej listovej zeleniny, fazule a šošovice.

Železo – zdravé červené krvinky. Získate ho z červeného mäsa, morských plodov, sušeného ovocia, tmavého chleba a cereálií.

Vláknina – pomáha vyhnúť sa zápche. Získate ju z orechov, fazule, šošovice, hrach, celozrnných produktov, zeleniny a ovocia.

Ak máte pocit, že nemáte dostatok živín zo stravy, porozprávajte sa s lekárom o možnosti užívania doplnkov stravy.

V posledných výskumoch sa ukázalo, že pred operáciou sú dôležité aj probiotiká. Je preto dôležité doplniť do stravy jogurty, kefír, kyslú kapustu, kyslé uhorky, cibuľu, cesnak a tiež mäkké syry, ktoré pomáhajú udržiavať zdravú bakteriálnu mikroflóru a pomáhajú tiež predchádzať komplikáciám, ktoré predstavujú najmä infekcie z chirurgických zákrokov.

Posledné výskumy tiež ukázali, že dodržiavanie stravovacích zásad pri ktorých sa zameriame na stravu s nízkym obsahom tuku minimalizuje pooperačné komplikácie.

Tesne pred samotným zákrokom sa vyhnite zemiakom, paradajkám a baklažánu, pretože obsahujú látky, ktoré blokujú špecifické enzýmy, ktoré môžu spôsobiť predĺženie anestézie.

Z jedál sa doporučuje zaradiť veľa polievok do každodenného príjmu potravy. Polievky sú nie len výživné, to najmä vývary, mliečne a zemiakové druhy, ale i ľahko stráviteľné a nezaťažujú náš žalúdok po operácií. Zeleninové pokrmy, tie tepelne upravené. Surová zelenina je ťažšie stráviteľná ako varená v pare, na masle či dusená. Kaše – pohánkové, z ovsených vločiek, ryžové či krupicová. Vhodné sú bezmäsité jedlá a múčniky ako nákypy a žemľovky.

Pri rekonvalescencií je potrebné naše telo zásobovať vitamínmi a minerálmi viac ako kedykoľvek inokedy. No treba však konzumovať potraviny a pokrmy, na ktoré máme chuť a počúvať svoje telo.