Strava bohatá na vlákninu


Vláknina je nestráviteľná  zložka z rastlinných zdrojov. Je významnou zložkou zdravého tela – znižuje hladinu cholesterolu v krvi, pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru a napomáha správnemu fungovaniu čriev. Dokáže z tela odvádzať karcinogénne látky, viaže na seba kyseliny, ktoré telo potrebuje proti vzniku žlčových kameňov a celkovo znižuje riziká vzniku kardiovaskulárnych ochorení a cukrovky. Dostatočný pitný režim má pri vláknine významnú úlohu, v opačnom prípade môže spôsobiť nadúvanie. V porovnaní s inými zložkami sa z jedla nestráca ani pri tepelnej úprave. Patrí medzi sacharidy, ktoré sú základnými stavebnými jednotkami mnohých buniek a využívajú sa ako zdroj energie. Pomáha odstrániť problémy so zápchou – vstrebáva vodu, udržuje tak obsah čriev dostatočne vláčny, zjednodušuje svojím objemom prechod črevom (pretože je napučaná, nasiaknutá vodou), tým bráni zápche a upravuje vyprázdňovanie. No jej priaznivé účinky pocítite aj pri tráviacich problémoch ako hemoroidy, či bolesti žlčníka.

Potraviny s vysokým obsahom vlákniny

Ovsené vločky – sú jedny z najzdravších zŕn na svete, obsahujú veľa vlákniny, horčíku, mangánu, vitamínu B1 a mnoho iných. Bielkoviny tvoria 15 % z ich váhy

Mandle – patria k  najpopulárnejším typom orechov, tvoria dôležitú výživu, ako vlákninu, vitamín E, mangán a horčík, vhodné sú aj ostatné orechy (pistácie, kešu)

Vajíčka – radíme k nutrične najvyváženejším a najzdravším potravinám, majú množstvo vitamínov, minerálov, zdravých tukov a antioxidantov, tiež majú veľa látok, ktoré chránia napríklad aj náš mozog

Cottage cheese – je obľúbené a rýchle jedlo bohaté na obsah bielkovín, obsahuje minimum tukov, veľa vápnika, fosforu, selénu, vitamínu B12, B2 a iné, zároveň až 59 % jeho váhy tvoria bielkoviny

Quinoa v súčasnosti je veľmi populárne zrno, tvorí ho veľa vitamínov, minerálov a vlákniny, jeho súčasťou je aj množstvo antioxidantov, bielkoviny tvoria až 15 % jeho váhy

Hnedá ryža – jedna šálka hnedej ryže obsahuje asi 3,5 gramu vlákniny a je tiež zdrojom mnohých stopových minerálov, podľa vedeckých štúdií vám dokonca výmena bielej ryže za hnedú môže znížiť riziko vzniku cukrovky až o 16%

Celozrnné pečivo – celozrnná múka si na rozdiel od bielej zachováva všetky živiny, ktoré sa skrývajú v zrne, preto bohaté na vitamíny, minerály, esenciálne mastné kyseliny a aj vlákninu. Jeden plátok celozrnného chleba obsahuje približne 2 gramy vlákniny

Pohanka – tiež plná vitamínov a minerálnych látok, je napríklad bezkonkurenčným zdrojom rutínu, táto látka má veľa pozitívnych účinkov na zdravie, okrem priaznivého vplyvu na kardiovaskulárny systém zvyšuje pevnosť stien ciev a pomáha v prevencii a liečbe kŕčových žíl

Cícer – jedna šálka cíceru obsahuje približne 12 gramov vlákniny a v obsahu bielkovín môže cícer smelo konkurovať mäsu, patrí medzi najkvalitnejšie strukoviny vôbec, navyše posilňuje imunitný systém

Jablká – sú bohaté na vitamíny B, C, E, K, najviac vlákniny a antioxidantov sa nachádza v šupke

Hrušky – V skutočnosti obsahujú asi 30 % viac vlákniny ako jablká a jej množstvo pokrýva polovicu odporúčanej dennej hodnoty, taktiež sú zdrojom vitamínov B, C, K a aminokyselín

Väčšina ľudí nemá vlákniny dostatok, čoho výsledkom môžu byť zažívacie problémy.  Zakomponovanie potravín s jej vysokým podielom zlepšuje celový zdravotný a duševný stav ľudského organizmu. Podporuje naše trávenie, pravidelnú stolicu, prečisťuje tráviaci trakt a pomáha odstraňovať z tela aj odpadové látky z hrubého čreva, ktoré tam nemajú čo robiť. Dobre prečistené črevá, sú zárukou dobrého zdravia, pretože potom sa odpadové látky nehromadia v tele a neoxidujú.