Starostlivosť o pleť počas chladných dní


Počas zimných mesiacov klesá funkcia lipidov a mazových žliaz v pokožke, v dôsledku čoho sa z našej pokožky vytráca viac vlhkosti. Pleť na tvári je v zime vystavená extrémnym teplotným zmenám, účinkom ostrého a chladného vetra, štipľavého mrazu, studeného dažďa alebo snehu a taktiež aj suchého vzduchu z vykurovania v našich domácnostiach. Najmä prechod z vyhriatej miestnosti do chladu našu pokožku vyčerpáva a narúša jej prirodzenú reguláciu. V chladnom počasí sa odporúča zaobstarať si mastnejší a hutnejší krém na tvár, obohatený o vitamín E a prírodné látky, pretože našej pokožke pomáhajú vytvárať ochranný film a zároveň ju aj ošetrujú. V prípade zanedbania starostlivosti riskujeme červené fľaky, šupinatú pokožku a bolestivé prasklinky. Každý typ pleti potrebuje individuálnu starostlivosť.

Suchá pleť: je najcitlivejšia na chlad, preto potrebuje dostatočnú starostlivosť, a to vo forme zvýšenej vlhkosti a výživy (nie len zvonku, ale aj z vnútra), ktorú nám dá kvalitne zvolené sérum. Večer si natrite tvár hydratačným krémom s vyšším obsahom tuku.

Mastná pleť: je najviac odolná voči zime, a to vďaka mazu. Postačujúce je nájsť vhodnú kombináciu make-upu a hydratačného krému. K večernému ošetreniu postačí nočný hydratačný krém.

Zmiešaná pleť: Nezaťažujete pokožku mastnými krémami – pre tento typ pleti sú vhodné krémy s vyváženým podielom vody a hydratácie.

Nezabúdajte na ošetrovanie jemnej a tenkej pokožky očného okolia a pier. Pokožka je v týchto miestach najtenšia a teda aj náchylnejšia na poškodenie či tvorbu vrások. Mnoho ľudí obľubuje v zime oblizovanie pier, čo je veľkou chybou, pretože sa vysušujú o to viac. Na trhu máme k dispozícii širokú škálu balzamov, pričom tie najvhodnejšie sú s prírodnými výťažkami, včelím voskom, včelou materskou kašičkou, jojobovým či olivovým olejom. Prvým miestom na našej tvári, kde môžeme spozorovať nesprávnu starostlivosť o pleť je oblasť okolo očí. Pokožka je už sama o sebe suchá a vďaka nedostatku vlhkosti sa začnú prejavovať drobné vrásky. Nenanášajte krémy na očné okolie v silnej vrstve, ale používajte výrobky, ktoré chránia pokožku, vypĺňajú vrásky a napravujú poškodenia pleti okolo očí.

Starostlivosť z vnútra: zaradenie tých správnych  potravín do nášho jedálneho lístka sa odrazí nie len na našom zdravotnom stave, ale aj na zdravej a krásnej pleti, ktorá si v zime priam pýta zvýšenú pozornosť. Prospieva jej – dodržiavanie pitného režimu (najmä čistej vody, ktorá zabezpečí hydratáciu), zelený čaj (antioxidanty v zelenom čaji pomáhajú organizmu bojovať s voľnými radikálmi zo znečisteného prostredia), listová a hlúbová zelenina (kapusta, brokolica, karfiol, ružičkový kel, listový šalát, špenát ), extra panenský olivový olej, sezamový olej lisovaný za studena, ľanový, kokosový a ďalšie rastlinné oleje, rovnako ako orechy a semienka, olivy, avokádo (obsahujú vysoko kvalitné látky a nenasýtené mastné kyseliny), bobuľovité ovocie (čučoriedky, jahody, maliny, černice (sú veľmi bohaté na antioxidanty a fytoživiny), ryby (losos – omega-3 mastné kyseliny chránia kolagén v pokožke).

Zimné obdobie je vhodné pre regeneráciu pleti (rozmaznávajte svoju pleť počas zimy – doprajte jej týždenne vyživujúcu pleťovú masku), ako aj pre rôzne ošetrenia, ktoré dermatológovia počas letných mesiacov neodporúčajú – odstránenie rôznych kožných výrastkov, nežiaducich znamienok a pigmentácií či  rozšírených cievok.