Starecká demencia


Žijeme v dobe, v ktorej sa aj nároky na našu pamäť neustále zvyšujú. Avšak existujú okolo nás skrytí zlodeji našej pamäte aj mozgu. Jedným z nich je aj starecká demencia, ktorá je veľkým strašiakom staršej generácie. Každý z nás bol dieťaťom, ale nie všetci si na to pamätajú. Mnohí dospelí si v staršom veku nevedia spomenúť na svoje detské roky. Kým Alzheimer postihuje aj mladšie vekové ročníky,  demencia sa prejavuje u ľudí v dôchodkovom veku, teda po 65 roku života. Doposiaľ sa nepodarilo zistiť presné príčiny vzniku tohto ochorenia.

Pomenovanie „demencia“ zaviedol francúzsky psychiater P. Pinol v r. 1800. Je to získané chorobné oslabenie rozumových schopností človeka a zaraďujeme ju medzi najčastejšie  ochorenia starých ľudí. Je to choroba, ktorej následkom je obmedzovanie každodenných aktivít a po určitom čase si vyžiada starostlivosť. Je dôležité nepodceňovať prvotné príznaky tohto ochorenia. Je dôležité začať hľadať možnosti liečby, prípadne oddialiť nástup ochorenia podávaním vhodných liekov.

Medzi prvotné a ešte zvládnuteľné signály patria problémy logicky myslieť. Pacient začína mať problémy pri vyjadrovaní a hľadaní vhodných slov. Má medzery v pamäti, ktoré sa snaží zakryť vymyslenými historkami. Býva dezorientovaný, nespoznáva svojich príbuzných, nevie nájsť vhodné pomenovanie pre ľudí a veci, býva hašterivý. Stáva sa, že uloží veci, kam nepatria. Dokonca môže premiestňovať nábytok, veci ako je obuv a šatstvo si ukladá pod vankúš. Pokiaľ sa liečenie zanedbá, ochorenie sa stále viac komplikuje. Z pamäte človeka vypadnú aj tie najbežnejšie úkony. Nedokáže sa obliecť nerozozná teplo ani chlad, nereaguje na svoje meno. Ocitá sa vo vlastnom svete, rozpráva sa sám so sebou v zrkadle, pretože si myslí, že je to cudzia osoba. Nakoniec dochádza až k strate reči a zanedbávaniu osobnej hygieny.

            Ľudí s touto chorobou neustále pribúda. Vyliečenie v dnešnej dobe zatiaľ nie je možné, ale podávaním vhodných liekov sa dá proces choroby čiastočne spomaliť. Podáva sa vitamín B, používa sa psychoterapia. Tiež môže pomôcť aj fyzická námaha. V prípade nutnosti sa podávajú sedatíva.

Povinnosťou každej generácie je mať oči otvorené pred touto chorobou. Nikto z nás nevie, aká tá jeho staroba bude.