Standortverlegung – preloženie živnosti pri opatrovaní.


V tomto príspevku si povieme pár slov k problematike preloženia živnosti a k ohláseniu živnosti.

V prípade, že je živnosť prihlásená v rodine, v ktorej opatrovateľ vykonáva svoju činnosť, musí v prípade ukončenia svojej činnosti u pacienta preložiť aj svoju živnosť t. z. preložiť prevádzku.

Novým miestom výkonu živnosti je vždy  bydlisko nového pacienta. Horšie je to v prípade, ak trvá dlhší čas, kým si opatrovateľ nájde nové miesto. Živnosť ostáva samozrejme prihlásená na mieste, kde už nevykonáva svoju činnosť. Kým opatrovateľ nemá nové pôsobisko, nemá vlastne kam svoju živnosť preložiť.

To často zo sebou prináša nepríjemnosti, či komplikácie, ako je napríklad doručovanie pošty. V prípade, ak o to živnostník požiada, je možné v písomnej forme (zriedka telefonicky), požiadať príslušné rakúske úrady (SVA, Finanzamt, WKO) o zasielanie písomností na uvedenú slovenskú adresu.

Ak sa zmení miesto vykonávania živnosti (nové pôsobenie, zmena rodiny…) je potrebné živnosť preložiť najneskôr do 30 dní, inak môže byť uložená vysoká pokuta vo výške do 2 180,-€.

Preloženie živnosti sa vykonáva na živnostenskom úrade – v mestách na Magistráte, mimo miest na okresných úradoch – Bezirkhauptmanschaft.

Živnostník môže preloženie živnosti vykonať buď osobne, poštou, emailom, alebo elektronicky, ak je takýto internetový portál na príslušnom úrade k dispozícií ako napr. v mestách ako je  Viedeň, St. Pölten, Krems a ďalšie…

O preložení živnosti a zmene pôsobiska je automaticky  informovaná aj SVA a WKO. Nie je potrebné to osobitne oznamovať. Žiadateľ obdrží poštou novú živnosť s novým registračným číslom. Preloženie živnosti nie je spoplatnené.

Ohlásenie živnosti – Gewerbeanmeldung

Stručný popis prihlasovania živnosti:
  • Prihlásenie k pobytu – Meldezettel (Magistrat, Gemeinde)
  • Potvrdenie z WKO-Neugründungsförderung – na základe ktorého je žiadateľ oslobodený od poplatku za otvorenie prvej živnosti
  • Prihlásenie živnosti na živnostenskom úrade (Magistrat, Bezirkhauptmanschaft)
  • Vyplnenie formuláru, v ktorom žiadateľ prehlási, že neexistujú žiadne prekážky v založení živnosti (napr. trestné stíhanie, konkurz na majetok apod.)
Potrebné doklady na ohlásenie živnosti: OP, alebo cestovný pas, výpis z registra trestov v nemčine – úradný preklad, nie straší ako 3 mesiace, Meldezettel, Neugründungsförderung a vyššie spomínaný formulár o neexistencii prekážok k založeniu živnosti. Ďalšie informácie o práci v Rakúsku nájdete na stránke www.gutbetreut24.sk, alebo na uvedených telefónnych číslach.