Správne držanie tela


 Držanie tela definujeme ako vzájomnú polohu končatín, trupu a hlavy v postojoch, polohách aj pri činnostiach. Správne držanie je v odbornej literatúre definované ako poloha, kedy je hlava vzpriamená, krk vytiahnutý a brada zviera s osou krku uhol 90 stupňov. Hrudná kosť smeruje dopredu a hore, ramená sú roztiahnuté do šírky a horné končatiny pri tele. Lopatky sú stiahnuté dozadu a dole. Sedacie svaly kontrahované, panva je podsadená a brucho stiahnuté. Chodidlá sú postavené rovnobežne a hmotnosť tela je na malíčkovej strane. Nesprávne držanie tela je logicky akákoľvek odchýlka od uvedenej definície.

Hlavný problém je v tom, že sa hrbíme, čo môže viesť k bolestiam krku a chrbtice, ale aj k únave a bolesti hlavy až migréne. Zlé držanie tela môže spôsobovať aj problémy, ktoré by ste si s chrbticou nikdy nespojili. Napríklad rotovaná panva sa môže prejaviť v zápaloch močového mechúra. Posunutá panva totiž tlačí na mäkké tkanivá a môže zasiahnuť aj močovú rúru. Ak nie je plne priechodná, ostáva v nej moč, čo vedie k hromadeniu baktérií a zápalom. Zlé postavenie tela môže spôsobiť bolesti členkov, kolien a bedrových kĺbov, u dospievajúcich chlapcov sa môžu prejaviť bolesti hlavy, u malých detí zase bolesti, na ktoré sa v noci budia. Základ je uvedomovať si, ako držíme telo a následne sa neustále kontrolovať a vystierať. Čo samozrejme potrvá kým si správny postoj osvojíme – no čím skôr, tým lepšie pre nás. Pri hrbení dochádza ku záťaži svalov a kĺbov.

Základné pravidlo ako si vypestovať správne držanie opisuje dodržanie pravého uhlu na štyroch miestach : členky, kolená, bedrá a lakte – dôležité dodržiavať najmä u ľudí so sedavým zamestnaním (nastavte si monitor počítača, operadlo na stoličke a správnu výšku stoličky). Seďte na celej ploche sedadla, občas vstaňte, doprajte si krátku prechádzku aj keď po kancelárií, ponaťahujte si chrbát, precvičte lakte a zápästia.

Svalový systém ľudského tela z pohľadu vplyvu na držanie tela rozdeľujeme na dve skupiny.

  • Posturálné svalstvo – označujeme aj ako tonické a práve tento svalový systém zabezpečuje statickú polohu tela. Pri tomto svalovom systéme je významná tendencia ku skracovaniu, z toho vyplýva, že dané svalstvo je dôležité uvoľňovať a naťahovať.
  • Fázické svalstvo – tento svalový systém sa podieľa na zabezpečení pohybu tela. Významná je tendencia k oslabeniu, preto túto skupinu svalstva posilňujeme a skracujeme.

Krivá, či inak deformovaná chrbtica nie je nič krásne. Ohnuté ramená a chrbát tiež nepôsobia vábne. Svaly na zadnej strane by sme mali posilňovať každý deň, aby sa znížila záťaž na chrbticu a mohli sme chodiť rovno bez problémov. A hlavne, vystrite sa 🙂