Špalda

Nie náhodou je nazývaná kráľovnou obilnín. Má vysoký obsah bielkovín, takmer 17% – čo je najvyšší obsah zo všetkých druhov obilnín.   Obsah tuku (2,5%) má priaznivé zloženie mastných kyselín, najmä kvôli vysokému podielu nenasýtených mastných kyselín – konzumovanie teda okrem iného pomáha udržiavať krvný tlak a cholesterol. Je bohatá na vitamíny skupiny B, vitamíny A, E a tiež minerálne látky (fosfor, draslík, horčík, vápnik, zinok, železo a meď). Vyšší obsah vlákniny (9%) podporuje trávenie a prečisťuje, keďže vláknina má vplyv na črevnú peristaltiku. Špalda je ľahšie stráviteľná než všetky ostatné obilniny, a to v akejkoľvek podobe, aj napriek vyššiemu obsahu lepku. Obsahom  beta-karoténu pôsobí regeneračne na telové bunky a chráni telo pred infekciami. Vďaka nižšiemu glykemickému indexu nás zasýti rýchlo a na dlhší čas.

Prečo ju zaradiť do nášho jedálneho lístka:

  • stimuluje imunitný systém
  • upokojuje a posilňuje psychiku
  • má protirakovinové aj protizápalové účinky
  • pomáha predchádzať žlčníkovým kameňom
  • spomalí aterosklerotický proces
  • priaznivo vplýva na pohybový systém tela (kĺby, chrupavky)
  • vhodná pre diabetikov
  • pacientom po odstránení žlčníka znižuje riziko vzniku karcinómu hrubého čreva
  • napomáha rastu vlasov a znižuje lámavosť nechtov
  • znižuje výskyt migrény
  • je ľahko stráviteľná
  • pôsobí regeneračne na bunky ľudského organizmu

Špaldu si môžeme dopriať už na raňajky – vločky, chrumkavé špaldové müsli, špaldové otruby v kombinácii s jogurtom, alebo mliekom. Vynikajúca je i špaldová kaša s ovocím a medom. Ako raňajkový nápoj je vhodná špaldová bezkofeínová káva. Na obed so špaldovou celozrnnou múkou máme ozaj na výber rôzne variácie pokrmov, ako halušky, pirohy, lokše, placky či sladké, ale aj slané palacinky. Výhodou je, že zo špaldy sa dajú pripraviť všetky výrobky, ktoré sa pripravujú zo pšenice. Na zahustenie, či obohatenie týchto jedál vlákninou môžeme využiť už spomínané  špaldové otruby, ktoré obsahujú najviac dôležitých vitamínov a minerálov. Výbornou prílohou, či súčasťou šalátu je aj obrúsené zrno špaldy – tzv. kernotto. Supermarkety nám ponúkajú širokú škálu  cestovín zo špaldovej celozrnnej múky – napríklad penne, špirály, dokonca i tarhoňu. Večer si doprajme  špaldový chlieb, alebo pečivo so zeleninou.

Špalda je teda právom vnímaná ako jedna z najvhodnejších a najzdravších potravín vôbec so širokou škálou využitia v kuchyni.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *