Šoférovanie – keď to starnutie robí ťažším


 Väčšina ľudí si myslí, že získanie vodičského oprávnenia je cesta k slobode. Z časti to môžeme tak nazvať, avšak čo robiť ak je pre starších vodičské oprávnenie ‚‘‘slobodou‘‘? Nejde tu len o bezpečnosť jednotlivca ale o celý chod a bezpečnosť premávky. Kdekoľvek.

Vzdanie sa vodičského oprávnenia je pre starších ľudí veľmi frustrujúce a ponižujúce. Takéto reakcie a pocity sú úplne logické a preto treba s nimi rátať pri vašom budúcom rozhovore. Akom? Pokiaľ ste sa neplánovali pozhovárať s rodinou človeka ktorého opatrujete, alebo hoci i vašimi vlastnými rodičmi mali by ste to spraviť. Podľa štatistík je najväčšia nehodovosť práve od veku 75 rokov, ak vynecháme vodičov do veku 20. roku života.

Ak ste teda ešte nerozmýšľali nad rozhovorom, určite ho zvážte. Nie je žiadnym tajomstvom, že s pribúdajúcim vekom klesajú naše reakčné reflexy, znehodnocuje sa nám zrak a sluch. To všetko je pri často hektickej premávke kľúčové. Ponúkame vám tipy pre otázky, ktoré by ste mali položiť vašim blízkym.

Pri rozhovore nebuďte príliš mäkký ale ani nenaliehajte. Postarajte sa o to, aby daný človek nepociťoval tlak. Určite nezačínajte rozhovor frázami:,, Mali by sme sa porozprávať.‘‘ To nie je tá správna cesta. Musí to prísť prirodzene a plynulo. Taktiež to nerozoberajte mi chúlostivej téme ako je úmrtie človeka či autonehoda. Je to výborným varovným signálom ale zo strany väčšiny seniorov je to akési, a celkom logické, vyjadrenie nedôvery.

Naopak, rozhovor určite začnite cez deň. Prečo nie večer? Hoci je príjemný večer pri televízií a rozumný rozhovor ale musíte brať aj celkovú vyťaženosť. Ako i seba tak i seniorov. Vyťaží vás práca či deti, ich priebeh celého dňa. Za následok je podráždenie, rýchle nasrdenie či nervozita. Rozhovor je výhodné začať počas dňa, najlepšie v poobedňajších hodinách.

Ak ste sa rozhodli prejednať otázku šoférovania v staršom veku vyplývajú pre vás aj určité povinnosti. Chcete poslať vášho 70 ročného otca večer do mesta po dcéru? Nie, nie je to dobrý nápad. Aj z vašej strany to potrebuje určitú kontrolu. Ale späť k samotnému rozhovoru. Ak ho už začnete a daný človek začne reagovať, nie podráždene, povedzte mu narovinu o čo ide. Nemusí ísť rovno o úplné zakázanie šoférovania ale o značnú elimináciu. Napríklad šoférovanie len po známom meste, za svetla a v zníženej premávke. Nesmie nastať prudká zmena – seniori a hoci i ľudia stredného veku by sa cítili závisle od niekoho iného. Samozrejme to neplatí v každom prípade. Ak ste sa snažili naviazať rozhor a neúspešne alebo ste sa stretli so značným pohoršením určite to rozdeľte na etapy. Nemyslíme tým, že ho budete sústavne otravovať s pripomienkami ako by nemali/mali jazdiť.

Otázky ktoré počas rozhovoru položiť:
  • Je nervózny alebo zdá sa byť zmetený počas jazdy?
  • Má problém so včasným zastavením na červenej?
  • Má problém s rozlíšením brzdného a plynového pedálu?
  • Dokáže prečítať názvy na prislúchajúcich značkách?
  • Zastavuje vodič z neznámych príčin?
  • Ako reagujú ostatní vodiči na seniorov za volantom?
  • Je oboznámený s možným rizikom na cestách aj napriek množstve najazdených kilometrov?

( Otázky a takmer celý článok bol písaný v mužskom rode, avšak tento článok platí aj pre ženské pohlavie! )