Šesť tipov pre kúpanie ľudí s demenciou


Jedna z najťažších činností, ktoré zažije každý opatrovateľ. Kúpanie. Musíte skĺbiť praktickosť, rýchlosť ale i komfortnosť a precíznosť počas kúpania. Tento proces je často pre kúpaných veľmi nepríjemný, štítia sa a pre ľudí s demenciou to je jeden z najhorších častí dňa. Je však potrebný a pripravili sme pre vás 6 tipov, ako spríjemniť na prvý pohľad nepríjemnú činnosť. Skúste prispôsobiť hygienu týmto tipom a povahe človeka a spozorujete okamžitý progres.

1.         Preferencie

Po každé  keď sa staráte o človeka majte na pamäti že vy ste tými, ktorý sa musia prispôsobiť. V rámci určitej komfortnosti je nutné položiť im pár otázok týkajúce sa kúpeľa. Preferujú kúpeľ či sprchu? Je im lepšie kúpať sa ráno či večer? Aké produkty majú najradšej? Počúvajte.

2.         Rešpektujte ich súkromie

Ak je človek chorý či trpí demenciou, neznamená to automaticky otupenie všetkých prirodzených pudov. V praxi to znamená že každý človek má vrodený pud, ktorý musíte rešpektovať. Vyvoláva v nás nutnosť mať svoje súkromie, čo určite ocenia i ľudia o ktorých sa staráte. Je nám jasné, že nie je možné nechať ich kúpať sa samých avšak musíte sa postarať o to, aby ste boli jediná osoba v kúpeľni – alebo osoba, ktorá je schopná kúpať daného človeka a človek jej plne dôveruje.

3.         Vcíťte sa

Vcíťte sa do ich role. Jednoducho si predstavte seba v ich koži.  Nie je to ľahké, ale často vám to pomôže zistiť príčiny ich špecifického chovania a následne ich vyriešiť vzájomným kompromisom.

4.         Opatrovateľ rovnakého pohlavia

Pre ľudí trpiacich demenciou je ľahšie vyzliecť sa pred človekom s rovnakým pohlavím. Je to logické a skúste to rešpektovať. Ak nie ste opatrovateľom s rovnakým pohlavím, opatrite ich kúpanie väčšou dávkou súkromia, avšak nie na úkor bezpečnosti!

5.         Všetko na mieste

Pre ľudí s touto chorobou je naozaj dôležité cítiť bezpečnosť, komfortnosť a hlavne pripravenosť. Čo sa týka praktickej časti, vyžaduje to istú dávku pripravenosti aj pre vás. Všetky pomôcky ktoré budete potrebovať počas kúpania majte na mieste. Dbajte na to, aby každá vec mala svoje miesto a majte ich po ruke. Počas kúpania neodbiehajte od opatrovaného za účelom toho, že ste si zabudli priniesť čistý ručník. Majte všetko pripravené!

6.         Vyhrejte miestnosť

Ani pre nás ani pre nich nie je príjemný chlad v miestnosti, kde majú byť úplne nahý. Nie len že im je chladnejšie ale takáto miestnosť má za následok chvíľkovú psychickú nevyrovnanosť a nervozitu. Vyhriata miestnosť pomôže opatrovanému uvoľniť sa. Hodinu či dve, podľa výkon radiátorov či iného výhrevného telesa, vyhrejte danú miestnosť na mierne teplejšiu teplotu.