Šesť tipov aktivít pre pacientov s Alzheimerom


 Jedna vec, ktorá sa v živote ľudí s Alzheimerovou chorobou nemení je prepojenie s ostatnými ľuďmi. V tomto článku Vám tak prinesieme 6 tipov aké aktivity zvoliť, aby ste dokázali vytvoriť a posilniť väzby s osobami trpiacim Alzheimerovou chorobou v prípade, že ich máte vo svojom okolí.

Ľudia trpiaci Alzheimerovou chorobou sa často vo svojich spomienkach vracajú späť do ich detstva a mladosti. Až teda nabudúce navštívite svojho známeho, ktorí trpí touto chorobou skúste niektoré z nasledujúcich činností k tomu, aby sa ste s ním dokázali vytvoriť spoločné spojenie:

  •  Vytvorte spomienku – prineste mu rôzne predmety, ktoré používali v ich dospievajúcom veku. Napríklad vône sú silne viazané na naše spomienky. Vyskúšajte teda mydlá, voňavky, vody po holení alebo prírodné vône byliniek ako sú borovica či mäta.
  •   Ukážte mu fotoalbumy – fotografie z jeho detstva či mladosti sú najlepšou voľbou. Môžete rovnako tak vyskúšať jeho obľúbené časopisy alebo noviny.
  •   Čítajte nahlas – v prípade, že má Váš blízky obľúbenú knihu, prečítajte mu z nej nahlas niektoré pasáže. Tieto slová môžu byť pre neho známe a upokojujúce. Dovoľte mu „cítiť“ vôňu jeho obľúbenej starej knihy.
  •  Pustite mu obľúbenú hudbu – nájdite a pustite mu obľúbenú hudbu, ktorú počúval v dospievaní. Dnes už existuje veľké množstvo možností ,ako nájsť hudbu starú aj niekoľko desiatok rokov.
  •  Spievajte staré piesne – v prípade, že Váš blízky chodil, ako dieta do kostola, spievajte s nim chválospevy. Vybrať môžete taktiež piesne z rôznych ročných období, ako napríklad Vianoce, Veľká noc.
  •  Vydajte sa na prechádzky do prírody – zoberte Vášho blízkeho do prírody, použite prírodu, ako pre integráciu zmyslových spomienok do Vašej spoločnej konverzácie. Počúvajte spev vtákov, dotknite sa mokrej trávy, ovoňajte ruže alebo len tak precíťte teplé slnečné lúče. Opýtajte sa ho aké boli jeho obľúbené aktivity v prírode, keď bol mladý a pokiaľ je to možné pokúste sa bezpečne obnoviť podobné scenáre.

Váš blízky kvôli Alzheimerovej chorobe môže byť inou osobou, ako býval pred rokmi. Aj on však stále túži po spoločnom spojení a ľudskej spoločnosti. Pomocou týchto aktivít tak môžete príjemne obohatiť Vaše spoločné chvíle.