Selén


Stopový, nutrične významný prvok, ktorý posilňuje imunitný systém, chráni organizmus pred voľnými radikálmi, vírusovými a bakteriálnymi infekciami. Do organizmu ľudí a zvierat sa dostáva z pôdy prostredníctvom rastlín. Európska pôda je v porovnaní s americkou na selén chudobnejšia.

Bez selénu by ľudský organizmus nerástol a nerozmnožoval sa, pečeň by neplnila svoju funkciu a netvorili by sa ani dôležité hormóny.  Pomáha pri zápaloch rôzneho druhu, vrátane ochorení kĺbov a kože. Spolu s vitamínom E podporuje  prevenciu rakoviny a srdcových ochorení, mozgových príhod – je teda nevyhnutný pre srdce a krvný obeh. Pre ľudský organizmus je vynikajúcim antioxidantom – spomaľuje proces starnutia, slúži na zachovanie dobrého zraku (prevencia voči sivému zákalu), zdravého stavu pokožky, vlasov a pevných nechtov. Selén pôsobí podporne na činnosť enzýmov, ktoré pomáhajú chrániť bunky, a zároveň neutralizuje ťažké kovy, ktoré nepriaznivo ovplyvňujú ľudské zdravie.  Enzýmy obsiahnuté v seléne chránia bunky pred oxidatívnym poškodením, čím zasahujú do metabolizmu a vývoja organizmu. Dokáže vynikajúce detoxikovať alkohol , nikotín a ľahké drogy. V našom tele sa nachádza najmä v pečeni, obličkách, slezine, pankrease a v mužských semenníkoch. Jeho nedostatok trápi najmä ľudí vo vyššom veku.

Selén v organizme je zabudovaný do celého radu životne dôležitých bielkovín, ktoré sa nazývajú selenoproteíny.

Zdroje :

– para orechy, kokosové orechy, pistácie, sezamové semiačka a pšeničné klíčky

– ovsené vločky a hnedá ryža, celozrnné obilniny, celozrnný chlieb

– mäso – morské ryby, riasy a plody mora,  kuracia a bravčová pečeň, hovädzie mäso a vnútornosti vo všeobecnosti

– vajcia

– huby

– zelenina a ovocie

– droždie

– byliny (praslička roľná, šípky, hloh, žihľava, rebríček obyčajný)

Denná potreba je 65 mcg pre mužov aj pre ženy. Liečebné dávky môžu byť až do 200 mcg denne. Dávky 600 mcg sa môže používať len po určitú dobu pri vírusových ochoreniach, alebo ako súčasť liečebného programu pri liečení rakoviny.

Pri nedostatku selénu sa vyskytuje vyčerpanie, svalová slabosť, únava, poruchy rastu, vysoká hladina cholesterolu, infekcie, poruchy pečene a prejavy neplodnosti (ako u mužov, tak i u žien), infarkty, rakovina, zápaly a kožné choroby. V priebehu tehotnosti nedostatok selénu zvyšuje riziko vrodených vád, najmä srdcových. Naopak ku prebytku selénu môže dôjsť len pri prijímaní selénových doplnkov. K príznakom  patria nervozita, depresia, nevoľnosť a zvracanie, vypadávanie vlasov a zvýšená lámavosť nechtov. Nadmerné dávky selénu môžu spôsobiť nepríjemný cesnakový zápach z úst. V prípade ešte vyšších dávok sa selén stáva jedom, na ktorý sa môže aj zomrieť.