Rizikové faktory a prevencia vzniku preležanín


Veková skupina, pre ktorú predstavujú preležaniny veľmi veľké riziko sú starší ľudia. Platí totiž, že čím starší človek, tým zraniteľnejšia koža. U seniorov, ktorí majú problém s pohybom sa môže dokonca aj veľmi malé porušenie kože rýchlo vyvinúť do preležanín. Medzi hlavné rizikové faktory vzniku preležanín u starších ľudí patrí napríklad

  • fajčenie,
  • nedostatok vnímania bolesti,
  • močová inkontinencia,
  • výživa,
  • demencia alebo ďalšie zdravotné problémy, ako je napríklad cukrovka.

Vzniku preležanín sa však dá dodržiavaním určitých odporúčaní vyhnúť. Tu sú tri najdôležitejšie.

1. Pravidelná zmena polohy

Premiestňovanie tela každé 2 hodiny alebo každých 30 minút môže zabrániť vzniku preležanín. Toto premiestňovanie však môže byť taktiež spojené s určitými problémami. Je veľmi náročné pre človeka, ktorý sa zotavuje z choroby, operácie alebo úrazu, aby menil polohu svojho tela. Preto môže táto situácia znamenať obrovskú výzvu pre zariadenia poskytujúce opatrovateľské služby. Či sa už jedná o nemocnice alebo o opatrovateľské ústavy.

2. Špeciálny matrac

Posteľný matrac, ktorý je možné automaticky alebo ručne v pravidelných intervaloch prestaviť môže byť veľký pomocou. V takomto prípade však znovu platí, že je takéto zmeny polohy pacienta konzultovať s lekárom a to najmä v prípade, že je človek ochrnutý alebo má jeho zdravotný stav iné rizikové faktory.

3. Kontrola

Kontrola je rozhodujúca prevencia pri skorých štádiách vývoja preležanín, kedy je ich oveľa jednoduchšie liečiť. Aj, keď si táto situácia vyžaduje, aby sa ošetrovateľ dostal do úzkeho osobného kontaktu s pacientom, jedná sa o nevyhnutný proces.

Aj napriek tomu, že bude pacientovi s preležaninami poskytnutá tá najlepšia lekárska starostlivosť môžu si preležaniny vyžiadať chirurgický zákrok. Zdravé tkanivá tak môžu byť vzaté s určitej časti tela, aby mohli byť použité na obnovu poškodenej plochy. Táto liečba je dlhý a náročný proces s častými komplikáciami. Preto práve prevencia zostáva naďalej najlepšou liečbou.