Radosť a pohoda na dôchodku.


 Odchod do dôchodku predstavuje radikálnu zmenu spôsobu života, či už žijete sami, alebo s partnerom. Niektorí ľudia koniec práce nesú ako nepríjemný zážitok, dokonca ho oplakávajú.  Nájdu sa však aj takí, ktorí sa nemôžu dočkať až budú mať čas na všetko, čo dlhodobo odsúvali nabok.

Podstatnou výhodou dôchodku je, že Vám poskytuje dostatočné množstvo času a voľnosti na nové či staronové koníčky. Ak to Váš zdravotný stav dovolí, tak nie je dôvod, prečo sa svojím záľubám aktívne nevenovať celé roky – potrebujete iba správnu stravu. Zdravý jedálny lístok je jednou z podmienok udržania si dobrého zdravotného stavu i vo vyššom veku.

Odchod na dôchodok dáva jedinečnú možnosť prehodnotiť svoje priority a na prvom mieste by mala byť starostlivosť o telo a dušu. Práve v tomto období by ste sa mali zamyslieť nad tým, či je Váš spôsob života taký, aký má byť.

Nie je tajomstvom, že starší ľudia ľahšie podliehajú niektorým potenciálne vážnym ochoreniam. Medzi tie patrí vysoký krvný tlak, srdcové choroby a cukrovka. Ak chcete toto nebezpečenstvo znížiť, dbajte na pestrú stravu. Denne jedzte 5 porcií ovocia a zeleniny a do svojho lístka začleňte aspoň dvakrát týždenne potraviny s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín. Nezabúdajte ani na dostatočný príjem tekutín – najmenej 8 pohárov vody alebo ovocných či zeleninových džúsov. Nedostatok tekutín zapríčiňuje stratu telových tekutín a solí a môže viesť k vážnym prípadom dehydratácie, závratom či strate orientácie.

Samotný pobyt na dôchodku je vynikajúca príležitosť vylepšiť si svoje kulinárske umenie. Inšpirovať sa môžete nie len kuchárskymi kurzami, ale aj televíznymi reláciami. Len čo zvládnete základy nič Vám nestojí v ceste upiecť vlastný domáci chlieb či uvariť cestoviny vlastnej výroby. Pri samotnom varení si precvičíte prsty, motoriku a výsledkom sú zdravé pokrmy. Radosť Vám určite urobí aj príprava domácich džemov, zaváranín – tie priemyselne vyrobené sa chuťovo nemôžu metať.

Ak sú zavarené a naložené druhy ovocia, zeleniny. Byliniek z Vašej vlastnej záhradky tým lepšie. Ich pestovanie sa odzrkadlí na Vašej ekonomickej situácií a navyše šetríte životné prostredie. Ak nemáte dostatok miesta na pestovanie nemusí to byť problém. Niektoré druhy byliniek a zeleniny môžete pokojne pestovať za oknom v debničkách či kvetináčoch .

Zapájajte vnúčatá. Mnohí ľudia sa po dosiahnutí dôchodkového veku skutočne tešia na čas so svojimi vnúčatami. Ak máte to šťastie a vídate ich pravidelne, chopte sa príležitosti a získajte ich pre niektorý z Vašich koníčkov. Ak si pestujete vlastné ovocie alebo zeleninu nechajte vnúčatá priložiť ruku k dielu. Spoločne môžete siať semiačka, sadiť, zalievať malá rastlinky. V lete a na jeseň si zasa vychutnať čerstvý šalát. Pre deti bude skúsenosť z takej práce veľmi prínosná. Aj tí najzarytejší odporcovia zeleniny čoskoro zmenia názor keď dostanú na tanier jedlo, na ktorého pestovaní sa spoločne podieľali.

Buďte pre Vaše vnúčatá či pravnúčatá životnou lekciou! Je skutočne mnoho vecí, ktoré sa od Vás môžu naučiť- nie len samotná pomoc s pestovaním, ale či už prestretie stola pred večerou alebo pomoc so samotným pokrmom. Ak sa vo Vašej rodine tradujú určité recepty, oboznámte s nimi Vaše vnúčatá – skúste rozprávať o tom čo ste jedli ako deti Vy, aké potraviny boli vtedy dostupné či ako ste chodili zbierať do lesa čučoriedky – deti takéto rozprávanie fascinuje.

Môžem zaručiť, že takto strávené chvíle nie sú iba radosťou pre našu rodinu, ale i liekom pre Vás samých.