Prvé jarné bylinky


Predlžujúce sa dni, topiaci sneh a vyššie teploty nám jasne naznačujú, že zimné obdobie je na ústupe  a prichádza jar. Príroda sa prebúdza, no ľudia počas tohto sviežeho obdobia môžu pociťovať zvýšenú únavu, ba dokonca ospalosť. Viac slnečného svetla či pozmenené klimatické podmienky na náš organizmus nepríjemne doliehajú. Avšak zachovanie vitality pre náš organizmus sa nachádza práve v rozkvitnutej prírode. Vyberte sa do prírody načerpať sily a zdravého ducha nielen pohybom, ale aj zberom prvých jarných byliniek, ktoré po zime obnovia vaše sily, pomôžu v boji s jarnými chorobami a obnovia  energiu pre náš organizmus.

Prvosienka jarná

Hlavná liečivá hodnota prvosienky je v obsahu saponínu, ktorý zrieďuje hlieny v prieduškách a pľúcach, čím uľahčuje vykašliavanie a súčasne má aj protizápalový účinok. Používa sa na liečbu dýchacích ciest, pomáha pri migrénach, nespavosti, nervových poruchách, prečisťuje krv a má aj upokojujúce účinky. Táto bylina má močopudné účinky a podáva sa aj pri reumatických ťažkostiach. Na čaj sa používajú sušené alebo čerstvé kvety, alebo aj celá vňať rastliny. Listy aj kvety sa taktiež môžu jesť surové a to hlavne v jarných šalátoch.

Pľúcnik lekársky

Pôsobí protizápalovo, močopudne a mierne zvyšuje zrážavosť krvi. Vnútorne sa užíva ako prostriedok proti kašľu, pri katare bronchov, pľúcnych chorobách, žalúdočnom krvácaní, hemoroidoch a pri hnačke. Zvonka sa odporúča vo forme obkladov. Mladé jarné lístočky pľúcnika sú vhodné ako ľahký, zdravý šalát plný C vitamínu, enzýmov a organických minerálov Je veľmi dobrým pomocníkom pri odvykaní od fajčenia. Na liečebné účely zbierame listy aj kvety – najprv kvety, ktoré sú účinnejšie, a neskôr asi mesiac po odkvitnutí, trháme a sušíme aj listy, alebo konzumujeme ihneď čerstvé.

Podbeľ lekársky

V liečiteľstve sa používa najmä sušený kvet a listy. Podbeľ obsahuje rad horčín, trieslovín a slizových látok, ktoré uvoľňujú hlieny, pomáhajú vykašliavať a liečia zápaly. Aj problematické pyrolizidinové alkaloidy, ktoré pri dlhodobom užívaní spôsobujú ochorenie pečene, sú v sušenej droge v menšom množstve ako v čerstvej. Čaj z podbeľu, ako aj z iných byliniek, je lepšie piť len pri ťažkostiach, nie dlhodobo. Má aj močopudné a protizápalové účinky. Zaužívané je aj jeho vonkajšie použitie ako obklad pri zápale žíl, na vredy, na rany, ktoré sa ťažko hoja a na ekzémy.

Pri zbere treba byť dôsledný a zbierať iba tie bylinky, ktoré s určitosťou poznáme. Ukladáme ich do plátennej tašky, alebo prúteného košíka, v takom množstve aké dokážeme skonzumovať a využiť. Vynikajúci je čaj z čerstvo natrhaných bylín, ktorý je tou najlepšou odmenou pre nás po dlhej prechádzke v prírode. Bylinky necháme aspoň polhodinu odležať, pretože takto sa zabavíme prípadného hmyzu v oblasti kvetov. Sušíme ich rozložené, nadrobno nakrájané na plátne, alebo čistom papieri, v teple, a hlavne v tieni. Pred sušením bylinky neumývame, len korene, ak ich zbierame.