Príčiny dehydratácie u seniorov


 Keď začneme pozorovať známky choroby u človeka, ktorý je blízky nášmu srdcu je to vždy náročné. Niektoré choroby dokážeme rozoznať celkom jasne, zatiaľ čo u iných to nie je tak jednoduché. Oba druhy chorôb však majú vplyv na náš každodenný život. Dehydratácia, v závislosti od jej závažnosti sa neradí k najviac nebezpečným chorobám, aj ona však dokáže narobiť nášmu zdraviu problémy. U dehydratácie sa tento fakt týka najmä starších ľudí. Dehydratácia u človeka nastáva v prípade, keď stráca viac vody ako jej dokáže prijať. Adekvátny príjem tekutín umožňuje nášmu organizmu regulovať teplotu tela potením, udržiavať krvný tlak v normále a eliminovať telesný odpad. Dehydratácia ak je vo veľmi závažnom štádiu môže k zmäteniu, slabosti, infekcii močových ciest, zápalu pľúc, preležaninám alebo dokonca k smrti. Pretože je všeobecne známe, že človek nedokáže bez vody prežiť viac ako 4 dni.

Aké sú príčiny dehydratácie u seniorov? Starší ľudia sú k dehydratácii náchylnejší a to z niekoľkých dôvodov: Lieky

Nie je nezvyčajnou informáciou, že starší ľudia užívaj viac druhov liekov. Niektoré z nich však môžu mať diuretické (odvodňovacie) účinky, zatiaľ čo iné môžu u starších ľudí zvýšiť potenie.

Znižuje sa pocit smädu

Starší ľudia majú oslabený pocit smädu. Je to veľmi nebezpečné pretože tak v ich organizme dochádza k poklesu vody bez toho, aby si toho všimli. Okrem tohto problému môžu mať starší ľudia problémy s chôdzou a tak si nedokážu ani sami zájsť po pohár vody, aby sa napili. Sú tak vo väčšine prípadov odkázaní na pomoc iných ľudí (rodiny alebo opatrovateľov), ktorí musia dávať pozor na to, aby starší človek cez deň prijal dostatok tekutín.

Znižuje sa funkcia obličiek

Tým, že človek starne dochádza u neho k poklesu funkcie obličiek, ktoré sú tak menej schopné uchovávať tekutiny. Pokles funkčnosti obličiek ľudského tela sa začína prejavovať približne od veku 50 rokov, aktuálnejším sa však tento problém stáva u starších ľudí vo veku nad 70 rokov.

Choroby

Vracaním alebo hnačkou, ktoré znamenajú stratu tekutín môže u starších ľudí veľmi rýchlo dôjsť k dehydratácií.

Ako sme mohli vidieť starší ľudia, sú náchylnejší k strate telesných tekutín a to hneď z niekoľkých dôvodov. Je preto potrebné u nich dbať k zvýšenej pozornosti a starostlivosti o ich pitný režim a rovnako tak o to aké lieky užívajú. V prípade, že sa jedná o lieky, ktoré majú diuretické účinky, je dôležité konzultovať s lekárom prípadnú zmenu práve týchto liekov. Dokážete tak svojim konaním staršiemu človeku uľahčiť a skvalitniť jeho život.