Prevencia pádov


 Pády sú so zvyšujúcim sa vekom čím raz častejšie a je nutné im predchádzať. Kosti sú v staršom veku čím viac pórovitejšie čo má pri pádoch fatálne následky – zlomeniny a podobne. V mnohých prípadoch je nutné finančne a časovo náročné liečenie, ktoré stojí obe strany mnoho síl. Dom, v ktorom sú umiestnení vaši postarší musí byť preto opatrený určitou prevenciou proti pádom.

Cvičenie – Prvý bod ktorý nie je priamym zásahom do vybavenia domácnosti. Denné cvičenie je najvhodnejšou prevenciou pred pádom. Najobľúbenejšia je joga a neskôr silové cvičenia – nepredstavujte si však činky s kotúčmi 50 kg. Dôležitá je pravidelnosť nie obťažnosť cvičení. Zlepšia si prirodzené reflexy, prispeje to aj čistejšej mysli.

Podlaha – Myslíme tým veci položené na zemi. Ak máte v dome koberce presvedčte sa, že sa nešmýkajú. V obchodoch dostať podložky, ktoré zabránia úplnému pohybu kobercov. Ako ďalšie si vezmeme do merítka rohy. Rohy od stoličiek, stolov. V tomto prípade to funguje rovnako ako pri malých deťoch. Cievky sú oslabené, preto je možný výskyt modrín z čo i len jemného udrenia sa o roh. Veci na podlahe sa snažte odstrániť – malé kvetináčiky, káble od televízie a podobne.

Kontrola zraku – pravidelná kontrola je snáď samozrejmosťou. Oči sú najdôležitejším faktorom. Porucha balansu môže mať za príčinu aj problém so zrakom. Je to nie len logické, ale vyhnete sa aj iným problémom.

Kúpeľňa – Pre mnoho seniorov je kúpanie či hygiena naozaj obtiažná. Voda je na podlahe klzká. Postarajte sa, aby ste mali v sprchovom kúte stabilnú stoličku, ak nie využite aspoň kúpu protišmykovej podložky. Protišmykovými podložkami môžete vystlať aj zvyšok kúpeľne. Je to najzákladnejší bezpečnostný prvok a je naozajstnou nevyhnutnosťou. Dbajte však nato, že je potrebná pravidelná výmena. Je tu vysoká možnosť udržovania plesní, baktérií ktoré priamo vplývajú na dýchacie cesty a chodidlá vášho zverenca či staršieho rodiča.