Prechladnutie


S koncom leta a prichádzajúcim jesenným obdobím klesá teplota a niektorí z nás sa stávajú náchylnejší na prechladnutie. Aj keď prechladnutie ako také je spôsobené vírusmi a nie chladom – zmena medzi teplým a studeným vzduchom môže oslabiť imunitný systém. Pri studenom vzduchu je sliznica menej prekrvovaná, má menej obranných buniek, a preto sa v nej jednoduchšie zahniezdia vírusy (výrazne ju oslabuje suchý a teplý vzduch z kúrenia – neprospieva nám teda  prechod z vykúrenej miestnosti na čerstvý, resp. chladný vzduch von). Prvou vecou, ktorú by ste mali urobiť, ak sa cítite, že na vás lezie nádcha, chrípka, prechladnutie alebo bolesť hrdla je vyhýbať sa cukru vo všetkých jeho formách, umelým sladidlám a spracovaným potravinám. Obzvlášť cukor je veľmi škodlivý pre imunitný systém, ktorý v čase blížiacej sa choroby musí byť posilnený a nie oslabovaný. V čase blížiacej sa choroby je ideálne sa zamerať na výživu, spánok, cvičenie a zvládanie stresu hneď od momentu, keď človek zaznamená prvé známky choroby. Ďalej je dôležité piť dostatok tekutín, prevažne čistej vody. Voda je dôležitá pre optimálne fungovania takmer každého systému v ľudskom tele a taktiež pomôže s upchatým nosom a zbavovania sa sekrétov. Prechladnutie sa väčšinou ako prvé prejaví bolesťou v krku a nádchou v nose, môže sa pridružiť mierny kašeľ, ktorý s bolesťou hrdla postupne mizne už do dvoch dní. Horúčka väčšinou nie je prítomná, skôr u malých detí zvykne byť len mierne zvýšená. Hlieny v nose sú v prvé dni vodnaté a po niekoľkých dňoch už hustejšie, až vymiznú úplne. V každom prípade by ste mali zostať doma a dopriať si odpočinok, prechladnutie by malo ustúpiť maximálne do týždňa.

Domáce tipy na prechladnutie

čaj na vypotenie: 30 g kvetu lipy, 10 g kvetu harmančeka, 30 g vňate túžobníka, 30 g kvetu bazy čiernej, 2 čajové lyžičky zmesi spariť v 1/4 litra vriacej vody a 20 minút lúhovať.

domáce kvapky do nosa: zmiešate jednu štvrtinu čajovej lyžičky soli a jednu štvrtinu čajovej lyžičky jedlej sódy do štvrť litra teplej vody a pomocou kvapkadla streknite roztok do nosa. Zopakujte trikrát denne.

čaj na rozpúšťanie hlienov:  40 g vňate tymianu, 30 g skorocelových listov, 10 g šalvie. Vrchovatú polievkovú lyžicu zmesi zalejeme litrom vriacej vody a necháme 10 minút lúhovať. Precedené pijeme denne 4 šálky.

chren s medom: koreň chrenu najemno nastrúhajte a zmiešajte rovnakým množstvom medu. Zmes užívajte po lyžičkách tri krát denne.

cesnak v akejkoľvek kombinácii: podporuje čistenie horných dýchacích ciest (je vhodnou prírodnou náhradou akýchkoľvek kvapiek od kašľu), podporuje potenie.

kúpeľ zo slivovice: obetujte dva kalíšky poctivej slivovice a prilejte ich ho do horúceho kúpeľa. Dýchanie sa určite zlepší dýchaním výparov (podobné účinky má aj tymianový olej – do kúpeľa stačí pridať pár kvapiek). Slivovicu odporúčame aj preventívne do čierneho čaju.

šťava z kyslej kapusty: piť dvakrát denne (je bohatým zdrojom vitamínov, najmä vitamínu C)

silný vývar: pre uvoľnenie upchatého nosa a pre celkové posilnenie organizmu je slepačia alebo kuracia polievka účinnejšia ako čokoľvek iné.

kúpeľ nôh: do dostatočne veľkej nádoby napustite vodu v teplote cca 36°C, pridajte éterický olej alebo soľ, ponorte nohy do vody a postupne prilievajte horúcu vodu. Teplotu môžete zvýšiť až na 42°C. Oleje preniknú do krvného obehu a voda prehreje organizmus. Kúpeľ by mal trvať zhruba 20 minút.

Chlad a zima bývajú často spojené s oslabením imunitného systému. Pri oslabení dochádza k ľahšiemu uplatneniu patogénneho vplyvu pôsobiacich vírusov. Samotná nádcha i prechladnutie sú vždy priamo vyvolané pôsobením vírusov a baktérií. Chlad a zima zohrávajú síce sekundárnu, ale veľmi významnú podpornú úlohu. Netreba zabúdať, že najlepšou prevenciou je neustále podporovať svoj imunitný systém (a to v prirodzenej forme – aktívnym životným štýlom a vyváženou stravou).