Poskytovanie starostlivosti pre seniorov


 Často sa stáva, že členovia rodiny sú pre svojich starších blízkych významným článkom v oblasti dlhodobej starostlivosti, ktorá môže byť náročná, pokiaľ ide práve o milovaného človeka. Môžeme však skonštatovať, že táto zodpovednosť si časom môže vybrať svoju emocionálnu, fyzickú a zároveň aj finančnú daň. Preto znalosť dostupných zdrojov o opatrovateľskej starostlivosti môže zmierniť každodenný stres opatrujúcej osoby.

Starostlivosť o seniorov je splnením špecifických potrieb a požiadaviek. Tento široký pojem zahŕňa služby ako asistované bývanie pre dospelých dennej starostlivosti, dlhodobej starostlivosti, domovoch dôchodcov, hospicovej starostlivosti a domácej starostlivosti. Takáto starostlivosť kladie dôraz na ich sociálne a osobné potreby, ktorí potrebujú zdravotnú starostlivosť, pomoc s každodennými činnosťami a taktiež si želajú, aby mohli dôstojne zostarnúť.

Čo je úlohou profesionálneho opatrovateľa?

V prvom rade treba zdôrazniť, že profesionálny opatrovateľ nezastáva funkciu náhradníka lekárskeho odborníka alebo člena rodiny. Pretože niektoré úlohy zvládne len kvalifikovaný zdravotnícky personál, či priamy člen rodiny.

Stručne povedané, profesionálny opatrovateľ by mal pri starostlivosti o seniorov predovšetkým dbať na zmysluplnú kvalitu ich života a pomáhať im ostať nezávislými. Profesionálny opatrovateľ pomáha s nelekárskymi úlohami, ktoré senior nezvládne vykonávať bezpečne a pohodlne sám. Primárne sa jedná o nasledovné činnosti, ktoré sú venované s rešpektom k dôstojnosti seniora:

  • byť im správnym poslucháčom, nechať im priestor, aby sa mohli podeliť o svoje myšlienky, či spomienky
  • pomáhať im ostať aktívnymi prostredníctvom obľúbených aktivít, prechádzok, či rekreačných výletov
  • osobná starostlivosť – pomoc pri kúpaní, obliekaní, byť im nápomocným v oblasti ich mobility, polohovanie, cvičenie, starať sa o ich stravovanie, upratovanie domácnosti
  • dbať na užívanie potrebných predpísaných liekov
  • mnohé ďalšie povinnosti, ktoré vyplývajú z prípadných typv ochorení seniorov

 S neustále starnúcou populáciou vo všetkých vyspelých spoločnostiach sa stáva rola profesionálneho opatrovateľa stále viac uznávanou.

 Niekedy sa však stáva, že pri takejto opatere dochádza ku komplikáciám. Jeden z najťažších problémov, ktorým môžete čeliť pri starostlivosti o seniorov je ich odpor voči samotnej starostlivosti.