Pitný režim u seniorov


 Každý človek vie, že voda je jednou z najdôležitejších látok v jeho tele. Preto je veľmi podstatné každý deň dodržiavať stanovený pitný režim. Vieme to všetci. Aj napriek tomu najmä v letných mesiacoch dochádza k prípadom, kedy ľudia následkom nedostatku pitného režimu skolabujú. Tieto situácie sa týkajú najmä starších ľudí. Aj oni vedia, že majú každý deň vypiť dostatok tekutín. Lenže, keď oni smäd necítia… Oni nevedia, kedy by sa mali napiť.

Ako im teda pomôcť?

Starší ľudia v prípade, že už dodržujú pitný režim sa skôr prikláňajú k chuťovo výraznejším nápojom a to buď sladké limonády a nápoje alebo vodu so sladkým sirupom. Tieto sladké nápoje však môžu negatívne ovplyvňovať zdravotný stav seniora a to najmä, keď trpí cukrovkou, vysokým krvným tlakom alebo obehovými problémami.

Preto by seniori mali vo svojom pitnom režime prijímať tieto vhodné odporúčané nápoje:
  •   nesladené bylinné čaje
  •   zelený a čierny čaj
  •   čerstvé ovocné a zeleninové šťavy (paradajková šťava, ktorá je vhodná aj pre diabetikov 2. typu)
  •   nesladené prírodné džúsy
  •   kvalitná nasýtená voda

 Všeobecne sa každý deň odporúča vypiť 2-3 litre tekutín. Tento pomer však závisí na veku a fyzickej aktivite daného človeka. Pri náročných fyzických aktivitách je potrebné pitný režim človeka prispôsobiť tak, aby nedošlo k dehydratácii. Pri vysokých teplotách, ktoré sú mnohokrát príčinou kolapsov najmä u starých ľudí je potreba príjem tekutín zvýšiť. Opäť záleží na individuálnej potrebe človeka. Denný limit by u príjmu tekutín však nemal presiahnuť 5 litrov v prípade, že človek nevykonáva fyzicky náročnú aktivitu.

 Dostatok tekutín v ľudskom tele nám umožňuje plnú výkonnosť všetkých našich orgánov, telesných a duševných funkcií ako aj kvalitu pokožky. Práve u starších ľudí sa však stretávame s opačným pólom tejto problematiky a to s nedostatkom vody v organizme (tzv. dehydratáciou). To koľko vody potrebuje starší človek prijať ovplyvňuje okrem veku, prostredia a životného štýlu taktiež aj aktuálny zdravotný stav. Na potrebu denného príjmu tekutín majú taktiež vplyv niektoré lieky, poruchy regulácie tekutín a taktiež psychické aspekty ako obavy z nekontrolovateľného močenia (inkontinencie), ktoré ho obmedzujú v pravidelnom pitnom režime. Mnoho ľudí síce vie, že je potrebné pitný režim dodržiavať, nevie už však, ktoré nápoje sú pre nich vhodné a, ktoré nevhodné.  Preto veríme, že tento článok dokáže dostatočne informovať seniorov a ich rodinných príslušníkov o dôležitosti pitného režimu a prispieť tak ich lepšiemu zdravotnému stavu a kvalitnejšiemu spôsobu života.