Päť zdravotných faktorov, ktoré ovplyvňujú vodičské schopnosti seniorov


 Čas. Hodnota, ktorú nedokážeme žiadnym spôsobom zastaviť. Každý z nás, každým dňom starne. Tým, že človek starne dochádza v jeho tele k rôznym zmenám, ktoré určitým spôsobom ovplyvňujú činnosti, ktoré vykonáva. Tieto činnosti následne ovplyvňujú aj kvalitu jeho života. Jednou z činností, ktorej sa ľudia venujú dlhé roky je šoférovanie. Zdalo by sa, že práve na túto činnosť vek človeka nemá žiadny vplyv. Opak je však pravdou. Šoférovanie totiž môže pre seniorov znamenať náročnú činnosť, ktorej vykonávanie v sebe nesie určité riziko. U staršieho človeka totiž s pribúdajúcim vekom klesajú určité schopnosti, ktoré majú vplyv na bezpečnosť pri šoférovaní vo vyššom veku.

Tu je 5 zdravotných faktorov, ktoré ovplyvňujú kvalitu šoférovaniu u seniorov.

1. Zhoršenie kvality zraku a sluchu

Schopnosť videnia človeka klesá s jeho vekom a do v dôsledku fyziologických zmien a ochorení ako je napríklad glaukóm. Rovnako tak dochádza k zníženiu schopnosti počutia. U starších ľudí tak môže pri zhoršení úrovne sluchu nastať riziko a to tým, že nebudú schopní dostatočne rozoznať zvuky, ako sú núdzové sirény, trúbenie či zvuky na železničnom priecestí.

2. Vnímanie a rozoznávanie dopravnej situácie

Keď človek šoféruje, potrebuje skĺbiť viac zručností naraz, vrátane pamäte, vizuálneho vnímania a pozornosti. Tieto zručnosti, ktoré môžu negatívne ovplyvniť bezpečnosť a ohroziť vodičské schopnosti šoféra, rozhodujú o tom, ako rýchlo dokáže starší človek spracovať informácie a urobiť správne rozhodnutie pri dopravnej situácii, ktorá nastane.

3. Motorické funkcie

Tým, ako človek starne jeho nervové spojenia sa spomaľujú, svaly oslabujú a flexibilita sa znižuje. Pre starších ľudí sa tak môže otáčanie hlavou pri sledovaní cestnej premávky, ovládanie pedálov plynu a brzdy pri šoférovaní stať oveľa ťažším a náročnejším procesom, ktorý prispieva ku kvalite šoférovania.

4. Lieky

Vplyv niektorých liekov, ktoré starší ľudia užívajú, môžu znižovať ich vodičské zručnosti a to vrátane liekov na spanie, liekov na depresiu, cukrovku a zníženie bolesti. Je tak veľmi dôležité informovať sa u svojho lekára, aké vplyvy na šoférovanie môžu mať lieky, ktoré užívate.

5. Zdravotný stav

Alzheimerova choroba, demencia a poruchy pamäte, diabetes, poranenia hlavy, vysoký alebo nízky tlak, ťažká artritída, depresia, poruchy spánku či mŕtvica. Tieto všetky choroby môžu u starších ľudí negatívne ovplyvniť ich vodičské zručnosti a kvalitu šoférovania.

Podľa lekárov síce starší ľudia majú veľké skúsenosti, ktoré sa zvyšujú s najazdenými kilometrami, problémom však z dôvodu vyššieho veku môže byť fakt, že už nedokážu pri únave alebo za zlého počasia reagovať dostatočne rýchlo a kvalitne. Preto je u šoférov staršieho veku veľmi dôležité dbať na opatrnosť a bezpečnosti pri vedení motorového vozidla.