Päť tipov ako si udržať mentálnu bdelosť aj vo vyššom veku


Máte pocit, že zabúdate?

Taktiež ste si všimli niektoré zmeny vo Vašom myslení?

Napríklad často rozmýšľate, kde ste odložili svoje kľúče alebo Vám nevie napadnúť správne slovo v nejakom rozhovore. Ale ako viete kedy sú tieto zmeny súčasťou starnutia alebo poukazujú na začínajúci zdravotný problém ako je starecká demencia?

Zabúdanie a strata pamäte je spojená predovšetkým s obdobím starnutia a vyššieho veku.

Udržanie duševných schopností u starších ľudí je však aj napriek pribúdajúcemu veku  jednoduchšie, ako si môžeme myslieť.

Stav mozgu u ľudí vo vyššom veku

Objem ľudského mozgu sa s pribúdajúcim vekom znižuje. Starnutím totiž dochádza k tomu, že sa niektoré nervové bunky môžu zmenšiť alebo úplne stratiť. Rovnako tak dochádza u starších ľudí k spomalenému prietoku krvi v mozgu. Každý človek má čas od času výpadky pamäte, ale je treba myslieť na to, že významná strata pamäte nie je primárne príznakom staroby. V prípade, že Vy alebo Váš blízky zažíva stratu pamäte a ďalších kognitívnych funkcií je dôležité sa v takomto prípade poradiť so svojim lekárom.

5 tipov ako ostať mentálne aktívny aj vo vyššom veku

Výskumy ukazujú, že pomocou týchto krokov je možné udržať mentálnu bdelosť ľudského mozgu aj vo vyššom veku:

1. Kontrola hodnôt cholesterolu a vysokého krvného tlaku

Vysokého hodnoty cholesterolu a krvného tlaku môžu zvyšovať riziko srdcových ochorení a mŕtvice. U týchto chorôb sa predpokladá, že prispievajú k rozvoju určitých typov demencie. Podľa štúdie Plos one v roku 2014 je s kardiovaskulárnym zdravím človeka úzko spojená vyššia činnosť kognitívnych funkcií.

2 .Obmedzenie fajčenia a pitie alkoholických nápojov

Oba tieto veľmi často užívané návykové látky vystavujú človeka k zvýšenému riziku výskytu demencie.

3. Pravidelné cvičenie

Pravidelná fyzická aktivita pomáha udržiavať prietok krvi v mozgu  a znižuje riziko vysokého krvného tlaku, ktorého výskyt je spojený s demenciou. Podľa štúdie Annals of Medicine z roku 2015 pomáha konzistentné intenzívne cvičenia znižovať riziko demencie.

4. Zdravé stravovanie

Podľa výskumov majú ľudia, ktorí konzumujú dostatok zeleniny a tučných rýb, a zdržiavajú sa konzumácie nasýtených mastných kyselín nižšie riziko úbytku kognitívnych funkcií.

5. Stimulácia mozgu

Podľa asociácie pre Alzheimerovu chorobu sú ľudia s nižším vzdelaním vystavený vyššiemu riziku demencie a to z toho dôvodu, že svoj mozog počas ich života nedostatočne stimulovali.

Duševná stimulácia totiž hrá veľmi dôležitú úlohu v otázke zdravia ľudského mozgu. Preto sa ľuďom vo vyššom veku odporúča udržiavať ľudskú myseľ aktívnu, či už prostredníctvom zvýšenia úrovne sociálnej interakcie, učením sa novým zručnostiam, hraním náročných hier alebo robením ďalších činností, ktoré vyžadujú zapojenú myseľ. Podľa výskumov sú totiž ľudia, ktorí sú viac spoločensky a intelektuálne zapojení, menej náchylní k rozvoji demencie.

To, že ľudské telo starne človek ovplyvniť nedokáže. Príroda to tak zariadila. Nemali by sme však zabúdať na to, že aj napriek starnutiu stále existujú možnosti, ktoré človeku pomáhajú žiť kvalitnejší a zdravší život aj vo vyššom veku. Prvým krokom však je, že začneme tieto možnosti naozaj využívať.