Päť telesných zmien v dôsledku starnutia


 Roky bežia a telo každého z nás starne. V ľudskom tele tak dochádza k mnohým zmenám, ktoré vo väčšine prípadov človek vníma negatívne. Keď však dokáže pochopiť čo naozaj sa v jeho tele odohráva, môže tak podniknúť konkrétne kroky, ktoré povedú k udržaniu kvality jeho zdravia.

Starnutie tak pre človeka ešte nemusí nutne znamenať, že bude trpieť zdravotnými problémami alebo zlou kvalitou života. Áno starší človek môže na svojom tele pozorovať určité výrazné telesné zmeny. Pokožka, kosti i mozog sa začnú správať inak. Keď však bude na tieto zmeny pripravený a bude im rozumieť, nemusí ho tak obdobie starnutia týmito zmenami prekvapiť.

A o aké najčastejšie zmeny sa jedná? Tu je 5 najčastejších zmien, ku ktorým dochádza v dôsledku starnutia: Kosti

Kosti sa v starobe stávajú krehkejšie a tenšie. Tento problém sa týka najmä žien. Nakoniec môže tento problém vyústiť k chorobe, ktorá sa volá osteoporóza. Rednutie kostí a zníženie kostnej hmoty môžu hrať u starších ľudí negatívnu roli v prípade pádov. U seniorov tak v prípade pádu môže rýchlejšie dochádzať k zlomeninám. Je preto dôležité, aby starší človek  venoval pozornosť informáciám, týkajúcich sa osteoporóze či prevencii pádov a poradil sa o týchto skutočnostiach so svojim lekárom.

Srdce

Zdravé stravovanie a pravidelný pohyb môžu udržať srdce staršieho človeka zdravé. Postupom veku síce môže dôjsť k zvýšenej pulzovej frekvencii a rýchlejšej únave, pri bežných činnostiach, ale tieto ukazovatele je možné aktívnym a zdravým životným štýlom upraviť a udržať tak srdce staršieho človeka zdravé.

Mozog a nervový systém

Starnutie môže u starších ľudí spôsobiť ich zmenu reflexov i zmyslov. Demencia nie je klasickým príznakom staroby, ale to že seniori s pribúdajúcim vekom stále viac a viac zabúdajú je normálnou vecou. Aj tento problém sa však dá zmierniť vykonávaním správnych aktivít, ktoré dostatočne stimulujú mozgovú činnosť staršieho človeka.

Tráviaci systém

U starších ľudí častejšie dochádza k problémom s tráviacou sústavou. Môžu sa tak u nich častejšie vyskytovať problémy ako je zápcha, bolesť brucha a pocity nevoľnosti. V takýchto prípadoch môže byť nápomocná zmena potravín, ktoré konzumuje a vyskúšanie zdravej formy stravovania.

Zmysly

U starších ľudí je možné pozorovať, že ich zrak a sluch už nefungujú tak dobre, ako pred pár rokmi. Ľudia v staršom veku rovnako tak môžu začať strácať niektoré chuťové zmysly. Chuť jedla tak preto pre nich už nemusí byť rovnakým pôžitkom, ako v minulosti. Rovnako tak v staršom veku môže dôjsť k oslabeniu čuchu a hmatu. Keď však starší človek o týchto zmenách vie, môže s nimi počítať a nemusí mať pocit, že sa jedná výhradne o určitý druh choroby.

U starších ľudí je teda dôležité a podstatné rozumieť tomu, že sa ich telo postupom času mení. S týmto stavom sa rovnako tak mení aj ich bežný, každodenný život. Je preto podstatné tieto telesné zmeny vnímať a prispôsobiť im tak každodenné činnosti a aktivity staršieho človeka.