Päť rizikových príznakov glaukómu


 Ochorenie s názvom glaukóm sa nevyznačuje žiadnymi varovnými príznakmi a nie je možné mu preventívne zabrániť.

Čo je to glaukóm?

Glaukóm je skupina očných porúch, ktoré vedú k postupnému poškodeniu zrakového nervu. Táto choroba je charakterizovaná stratou nervového tkaniva čo následne vedie k strate zraku. Zrakový nerv je zväzok 1 milióna jednotlivých nervových vlákien, ktorých úlohou je vysielať vizuálne signály z oka do mozgu.

Najčastejšou formou glaukómu je Primárny glaukóm s otvoreným komorovým uhlom, ktorý je spojený so zvýšením vnútroočného tlaku kvôli zablokovaniu odtoku vnútroočnej tekutiny. Toto zvýšeniu tlaku môže spôsobiť progresívne poškodenie očného nervu a stratu nervových vlákien, čo v častých prípadoch vedie k strate zraku a v pokročilých štádiách dokonca k slepote.

Podľa Americkej optometrickej asociácie (AOA), môžu riziko vzniku glaukómu zvýšiť nasledujúce faktory:

1. Vek

Ľudia starší ako 60 rokov sú vystavení zvýšenému riziku vzniku glaukómu. Pre Američanov a Afričanov však toto zvýšené riziko začína už po 40. roku života.

2. Pôvod

Afroameričania majú podstatne vyššiu šancu trpieť ochorením glaukómu, ako ľudia bieleho pôvodu.

3. Rodinná anamnéza

U ľudí, ktorých rodinní potomkovia trpeli ochorením glaukómu vzniká vyššie riziko, že touto chorobou môžu v budúcnosti trpieť taktiež.

4. Zdravotný stav

Niektoré štúdie ukazujú, že riziko vzniku glaukómu sa zvyšuje u ľudí s cukrovkou, vysokým krvným tlakom a srdcovými chorobami. Podľa najnovších výskumov môže pri strate zraku a vzniku glaukómu hrať podstatnú rolu vysoký i nízky krvný tlak.

5. Fyzické poranenie oka

Ťažká trauma, ktorá sa týka zasiahnutia oka, môže mať za následok okamžité zvýšenie vnútroočného tlaku a budúce zvýšenie tlaku v dôsledku vnútorného poškodenia. Poranenie môže rovnako tak vyvolať premiestnenie šošovky.

Ako odhaliť glaukóm včas?

Jedinou možnosťou je pravidelné komplexné očné vyšetrenie. To umožní lekárom diagnostikovať chorobu už v ranom štádiu.

Liečenie glaukómu je zamerané na zníženie vnútroočného tlaku. U pacientov s glaukómom je potrebné pokračovať v liečbe po zvyšok ich života.