Päť najčastejších zdravotných komplikácií u cukrovky II. typu


 Vysoký počet ľudí zistí, že trpí cukrovkou II. typu až vtedy, keď absolvuje vyšetrenie u lekára z úplne iných dôvodov. Lekári a diabetológovia odporúčajú ľuďom po dosiahnutí 45 roku života absolvovať glukózový test. V prípade, že sú jeho výsledky v poriadku tak do budúcna postačí tento test absolvovať o ďalšie 3 roky. Je však možné, že budete chcieť tento test absolvovať už v mladšom veku a to hlavne v prípade, keď ste zistili, že vám hrozia niektoré z rizikových faktorov vzniku cukrovky II. typu ako je chudnutie či priberanie na váhe, rozmazané videnie atď. Bližší popis týchto príznakov nájdete v minulom článku.

V prípade, že sa cukrovka II. typu nelieči a jej stav nie je kontrolovaný môže dôjsť k nasledovným zdravotným komplikáciám:

Retinopatia (poškodenie očí)

Neliečenie cukrovky II. typu môže viesť k strate zraku. U väčšiny ľudí s cukrovkou dochádza k zhoršeniu fungovania krvných ciev očnej sietnice. Cukrovka je hlavnou príčinou slepoty u dospelých ľudí vo veku 20 až 74 rokov.

Nefropatia (poškodenie obličiek)

Obličky majú na starosti filtrovanie krvi a odstraňovanie odpadu, ktorý sa vylučuje močovou cestou. Vzniknutá cukrovka u dospelého človeka môže mať za následok práve poškodenie fungovania tejto činnosti obličiek.

Samotné poškodenie obličiek sa prejavuje opuchmi rúk, nôh a členkov. Rovnako tak anémiou, dýchavičnosťou a vysokým krvným tlakom. Ťažké poškodenie obličiek vedie k trvalej strate ich zdravej funkcie ku ktorému dochádza v konečnom štádiu ochorenia obličiek.

Srdcovo-cievne ochorenie

Cukrovka výrazne zvyšuje riziko srdcového infarktu a mozgovej mŕtvice. Rovnako tak môže mať vplyv na zníženie výsledkov dobrého cholesterolu (HDL) a na zvýšenie zlého cholesterolu (LDL).

Infekcie

Hladiny glukózy majú vplyv na fungovanie imunitného systému a schopnosť organizmu bojovať s baktériami a vírusmi. Okrem toho cukrovka taktiež zhoršuje schopnosť liečiť tkanivá, ktoré sa stali infikovanými.

Neuropatia (poškodenie nervov)

U niektorých ľudí, ktorí trpia cukrovkou nakoniec môže dôjsť k poškodeniu nervov. Vzhľadom k tomu, že končatiny strácajú citlivosť si človek môže nevšimnúťdrobné poškodenia, odreniny alebo vážne zranenia. V konečnom dôsledku to však môže znamenať veľký problém. Najmä u zranení dolných končatín.

Neliečenie a nekontrolovanie cukrovky II. typu môže viesť k veľkým zdravotným komplikáciám, ktoré sa môžu prejaviť až neskôr. Preto je lepšie v prípade, že máte nejaké podozrenie na príznaky cukrovky II. typu vyhľadať lekára a podrobiť sa vyšetreniu. Zdravie má totiž každý z nás iba jedno.