Osteoartritída a reumatoidná artritída


 Väčšina ľudí si myslí, že príznakom artritídy sú bolestivé a stuhnuté kĺby. Skutočnosť je však o trochu odlišnejšia. Artritída totiž nemá iba jeden druh. Existuje viac druhov ochorení artritídou , z ktorých každý má rôzne príznaky a spôsoby liečby. Je však pravdou, že väčšina druhov artritíd sú chronické a prejavujú sa príznakmi, ktoré trvajú dlhé roky.

Artritída môže napadnúť kĺby v takmer každej časti ľudského tela. Niektoré formy artritídy spôsobujú zmeny, ktoré je možné vidieť a cítiť (napr. bolesť, opuchy, teplo či začervenanie kĺbov).  Ďalšie druhy artritídy sú známe menej nepríjemnými príznakmi, ale tieto rovnako tak pomalým procesom poškodzujú Vaše kĺby. Seniori najčastejšie trpia druhmi artritídy ako sú osteoartritída, reumatoidná artritída alebo dna.

Osteoartritída Osteoartritída  je najčastejšie sa vyskytujúcim druhom artritídy u starších ľudí. K osteoartritíde dochádza  pri opotrebovaní chrupavky. Chrupavka je tkanivo, ktoré tvorí podložku medzi kosťami v kĺbe. V prípade, že dôjde k opotrebovaní chrupavky, začnú sa kosti o seba vzájomne trieť čo vedie k nepríjemnej bolesti. Osteoartritída vzniká najčastejšie v rukách, dolnej časti chrbta alebo vo veľkých nosných kĺbov, ako sú kolená a bedrá. Reumatoidná artritída

Reumatoidná artritída je autoimunitné ochorenie, ktoré vedie k zápalu kĺbov. Tento zápal spôsobuje bolesť, opuchy a stuhnutosť, ktorá trvá niekoľko hodín. Ľudia trpiaci reumatoidnou artritídou  môžu byť často unavení alebo mať zvýšenú teplotu. Táto choroba sa môže vyvinúť u všetky vekových kategórií bez rozdielu veku. Čo sa týka pohlavia, častejšie sa vyskytuje u žien. Reumatoidná artritída môže napadnúť takmer akýkoľvek kĺb v tele a to napríklad kĺby prstov, zápästí, ramien, lakťov, bedier, kolien, členkov a nôh. Pokiaľ človek trpí reumatoidnou artritídou v kĺbe na jednej strane tela, je veľmi pravdepodobné, že bude reumatoidnou artritídou postihnutý rovnaký kĺb aj na druhej strane tela. Táto choroba neničí iba kĺby. Rovnako tak môže napadnúť aj orgány a to napríklad srdce, svaly, cievy či nervový systém.

Spolu s prijatím správneho lieku, odpočinkom pre Vaše kĺby je cvičenie a pohyb rovnako tak výborným spôsobom, ako zostať fit, udržať Vaše svaly silné a liečiť príznaky artritídy. Denné cvičenie ako je chôdza alebo plávanie, pomáha udržiavať kĺby v pohybe, znižuje bolesť a vytvára silnejšie svalstvo okolo kĺbových spojení Vášho tela.