Opuchy nôh


V horúcich letných dňoch ľahšie a rýchlejšie opuchajú nohy. Opuchnuté nohy v teplejšom počasí sú dôsledkom vyššieho prekrvenia  povrchu tela. Vek, genetická predispozícia spôsobujú, že niektorým z nás opuchajú nohy viac ako iným. Sprevádza nás nepríjemný pocit unavených a ťažkých nôh. Tak ako pri každom zdravotnom probléme je základom zdravý životný štýl. Teda úprava jedálnička a dostatok pohybu. Pod letné opuchy nôh sa väčšinou podpisuje viacero faktorov. Rizikové faktory, ktoré zvyšujú šance na vznik žilových ochorení

– dedičná predispozícia

– vek (so zvyšujúcim sa vekom riziko vzniku chronických žilových ochorení narastá, v kategórii – – – viac ako 65 rokov troj- až štvornásobne oproti 40-ročným)

– ženské pohlavie, najmä počas obdobia prechodu (klimaktéria), hormonálna liečba

– nadváha a obezita

– nedostatok pohybu, dlhé sedenie, státie, aj neprimeraná svalová záťaž a časté zdvíhanie ťažkých        bremien

– nevhodné oblečenie a obuv

– horúce prostredie, ktoré spôsobuje neprirodzené roztiahnutie cievneho systému a zvýšenú záťaž na jeho funkčnosť

– fajčenie (vedie k zužovaniu a oslabovaniu cievnych stien)

– strava s nízkym obsahom vlákniny a následná zápcha (na cievy v podbrušku a slabinách pôsobí vnútorný tlak, ktorý sťažuje činnosť žíl)

– prekonaná žilová trombóza – teda chorobný vznik krvných zrazenín v srdci a cievach (najťažšie  formy chronickej žilovej nedostatočnosti majú osoby, ktoré v minulosti prekonali na dolných končatinách žilovú trombózu, najmä ak tá nebola včas a správne liečená)

Mnoho starších ľudí berie fakt, že má zdravotné problémy s dolnými končatinami, ako daň za starobu. Podľa lekárov však aj u seniorov v pokročilom veku je možné tieto zdravotné problémy úspešne liečiť a nohám tak uľaviť od bolesti.

Ako liečiť opuchy nôh

Znížte príjem soli

Medzi najčastejšie všeobecné odporúčania patrí strava s nízkym obsahom soli (sodíka). Rozšíreným, no nie veľmi ideálnym odporúčaním, býva aj obmedzenie príjmu tekutín, čo môže čiastočne odstrániť problém, no na druhej strane ochudobňuje telo o možnosť správneho prečisťovania sa od toxínov. Ak by sa obmedzovanie tekutín praktizovalo dlhodobo, mohlo by naopak viesť k problémom s obličkami a iným zdravotným komplikáciám.

Polohovanie nôh & relax

V prípade opuchnutých nôh sa odporúča vyskúšať ich polohovanie nad úroveň srdca a vyhýbanie sa ležania na chrbte za účelom zlepšenia krvného obehu. To je možné praktizovať len v prípade ak človek netrpí dýchavičnosťou. Po čase vo vyvýšenej polohe opuchy zvyčajne na čas odznejú.

Lieky na odvodnenie

Konvenční lekári často tiež predpisujú odvodňovacie tabletky, ktoré je možné užívať krátkodobo na odstránenie akútnych problémov, nie dlhodobo, lebo ich nadužívanie by zdravotnému stavu mohlo viac uškodiť ako prieť.

Kompresné pančuchy

Ak vám nohy opúchajú v dôsledku nefunkčnosti chlopní, potom sa odporúča zadovážiť si a osvojiť nosenie kompresných pančúch.

Vnútrožilová ablácia

Lekári v na opuchy nôh niekedy odporúčajú procedúru pod názvom vnútrožilová ablácia, ktorej cieľom je zlepšenie prietoku krvi v žilách a tepnách nôh.

Vaše opúchajúce nohy ocenia zvýšenú starostlivosť. Nebojte sa vyskúšať krémy a gély. Po sprche, pri ktorej je vhodné na záver znížiť teplotu vody a ňou opláchnuť nohy, sa venujte masáži. Masírovanie dolných končatín smerom od chodidiel na stehná v smere žilového obehu zvyšuje žilový návrat, čo je pre vás veľmi dôležité. Podobný efekt má aj vyloženie nôh na vyvýšenú podložku. Pomôcť môže aj ľad. Nezabudnite ho zabaliťdo uteráka, skôr než ho umiestnite na opuch, pomáhajú aj elastické, kompresívne obväzy, ktorými si ho zabalíte.