Opatrovateľka – gutbetreut24.sk


  Podoby staroby sú rôzne, je ich toľko, koľko je ľudských osudov. Zvykneme o nej hovoriť ako o jeseni života, o druhej mladosti, o zlatom veku alebo o treťom veku. Začína sa momentom narodenia človeka a jej priebeh závisí od mnohých faktorov a tiež od podmienok, v ktorých život prežijeme. Dôležitá je aj genetika, ktorú si zo sebou prinášame na tento svet. Každý z nás, či už mladá generácia, alebo ľudia v strednom veku, ale aj tí starší vnímajú starobu inak. Väčšina z nás  prejde dlhým procesom života kým príde ten čas, čas staroby.

V dnešnej dobe pozeráme na starobu a smrť inak, ako po minulé roky, nie je to už len otázka zdravotníckych inštitúcií, kde sa v minulosti tento problém riešil. Aj táto životná etapa sa dá prežiť plnohodnotne, aj keď je spojená s rôznymi telesnými aj pohybovými zmenami, ktoré u človeka nastávajú. U každého jedinca  tento proces prebieha inak. Starší človek je  viac izolovaný od spoločnosti, viac sa zdržuje vo svojom súkromí. Viac  sa sústreďuje sa seba samého, prípadne na rodinu a blízkych známych. Dôležité je kľudné a pokojné domáce prostredie, ktoré seniorovi spríjemní každý deň.  Nemenej dôležitý je aj fakt, či starne senior vo dvojici, alebo sám.

V prípade zhoršenia zdravotného stavu potrebuje starší človek pomoc, ochranu, starostlivosť a hlavne podporu. Nesmieme zabúdať, že starší človek nie je dieťa a preto má právo rozhodovať o sebe samom a o tom, či pomoc prijme alebo nie. Dôležitá je odborná pomoc, ktorú dokáže poskytnúť profesionálne vyškolený personál. Ten by mal byť zárukou toho, že každý deň bude naplnený pokojom a príjemnou atmosférou.