Obezita


„Nejedz toľko, pretože budeš obézny.“ 

Táto veta je väčšine z nás určite známa. Niečo pravdy na tom asi bude. Podľa vedcov má iba 2-5 % prípadov obezity objektívnu zdravotnú príčinu. Zvyšok je považovaný jednoznačne za dôsledok nevhodného životného štýlu.

Čo teda vlastne tá obezita je a z čoho vzniká? Môže za obezitu človeka naozaj iba jeho prejedanie sa?

Čo je obezita?

Obezita je ochorenie, ktoré sa charakterizuje na základe zvýšeného nahromadenia tukové tkaniva v ľudskom tele. U mužov sa za hraničný bod považuje množstvo 25 % telesného tuku. U žien je toto číslo vyššie a to 30 % telesného tuku z celkovej telesnej hmotnosti. Podľa WHO (svetová zdravotnícka organizácia) sa nadváha a obezita na prahu 21. storočia stávajú globálnou epidémiou, ktorá postihuje ako rozvinuté tak aj rozvojové krajiny. V Európe obezita postihuje 5-36 % dospelých jedincov a nadváha dokonca 30-80 % ľudí. Zdravotný význam obezity je však aj napriek týmto výsledkom podceňovaní ako laikmi tak aj zdravotníkmi. Hlavným argumentom je, že samotná obezita život človeka bezprostredne neohrozuje. Človek, ktorý má obezitu však trpí ďalšími zdravotnými komplikáciami, ktoré s obezitou súvisia. Ovplyvňuje to tak negatívne nielen jeho zdravotný stav, ale taktiež kvalitu a dĺžku života.

Ako vzniká obezita?

Keď zjednodušíme vznik obezity, hlavnú roli pri jej samotnom rozvoji bude stále zohrávať vyšší energetický príjem. Ten je v porovnaní s energetickým výdajom u obézneho človeka vyšší. Aj malý rozdiel týchto dvoch hodnôt môže viesť pri dlhodobom trvaní k obezite. Vzniknutý prebytok energie sa v tele ukladá vo forme tukových zásob. To je dôvod prečo následne dochádza ku zvýšeniu telesnej hmotnosti.

Riziká obezity

Podľa vedeckých výskumov samotná obezita skracuje života človeka až o 7 rokov. Zhoršuje jeho sociálnu a ekonomickú situáciu. Vedie k zhoršeniu kvality života k rozvoju ďalších druhov chorôb, ktoré sa zaraďujú pod pojem civilizačné choroby.

Jedná sa napríklad o vysoký krvný tlak, infarkt myokardu,  kardiovaskulárne choroby, cukrovku či ďalšie metabolické ochorenia. Samotné sťažené spoločenské uplatnenie obéznych ľudí sa podieľa na častom výskytu depresií a úzkosti. Výskumy uvádzajú, že je to až 3-4 krát častejšie než u normálnej populácie.

Zvýšený energetický príjem postihuje celý a to nielen ekonomicky vyspelý svet. Veľká časť obyvateľstva sa bohužiaľ prejedá sústavne. Príčin je niekoľko – stres, ľahká dostupnosť potravín, nevhodný životný štýl a neschopnosť ľudí vyvíjať vyššiu duševnú a fyzickú aktivitu. A tak si táto pohodlnosť neskôr vyžiada svoju daň.