Jarná očista tela


Obdobie zimy sa blíži definitívne ku koncu. Po dlhých dňoch odpočinku, zvýšeného príjmu potravy, naopak zníženej pohybovej aktivite sa priam pýta nášmu telu a mysli dopriať príliv energie očistnou, odľahčovacou kúrou. Práve v tomto ročnom období našu snahu očistiť organizmus znásobuje aj pomoc vnútorných orgánov. Na jar sa totiž podľa tradičného čínskeho liečiteľstva prebúdza vrcholná očistná funkcia pečene a žlčníka, čiže pečeň dokáže odfiltrovať z tela najviac nebezpečných škodlivín. Jarná očistná kúra by mala pozostávať najmä z úpravy stravovania a z dodržiavania zásad zdravého spôsobu života. Pôsobí aj ako prevencia pred civilizačnými chorobami, zvyšuje imunitu, zbavuje organizmus toxínov a dobre pôsobí na celkovú kondíciu organizmu.

To najlepšie na prečistenie nášho organizmu:

  • ovocie – je ľahko stráviteľné a má vysoký obsah antioxidantov, živín, vlákniny a dôležitých vitamínov. Pri výbere siahajte najmä po citrusových plodoch.
  • zelenina –hlavne zelenej farby, všetky druhy šalátov, rukola, poľníček, mangold, špenát, zeler, kel, brokolica, morské riasy – obsahujú chlorofyl, ktorý zbavuje telo škodlivých toxínov. Zo zeleniny treba vyzdvihnúť cesnak – pomáha stimulovať pečeň k produkcii detoxikačných enzýmov.
  • orechy – najmä mandle, vlašské a lieskové orechy
  • semiačka – chia, tekvicové, slnečnicové, no najprospešnejšie sú ľanové – podporujú prekrvenie, posilňujú mozog a imunitný systém, zabraňujú zápalom a zlému cholesterolu, to všetko vďaka vysokému obsahu omega-3 mastných kyselín.
  • strukoviny – hrach, šošovica, fazuľa, bôb, cícer sója – sú zdrojom rastlinných bielkovín, škrobu, vlákniny, esenciálnych mastných kyselín, vitamínov a minerálnych látok.
  • pohanka – obsahuje veľa železa, bielkovín, aminokyselín, vitamínov a minerálov. Oproti iným obilninám je oveľa bohatšia na potrebné živiny. Cennou látkou pohánky je predovšetkým rutín, známy aj ako vitamín P, ktorý má pozitívne účinky na cievy.
  • zelený čaj – je plný antioxidantov a odplavuje z tela škodlivé látky. Výnimočný je v tom, že obsahuje špeciálny typ antioxidantu s názvom katechíny, ktoré zvyšujú funkciu pečene. Vhodné sú aj nesladené bylinné čaje ( najmä z mäty priepornej, benediktu lekárskeho, medvedieho cesnaku, púpavy lekárskej, senovky gréckej či žihľavy dvojdomej)
  • dostatok spánku, psychohygiena
  • fyzická aktivita

Negatívne pôsobia údeniny a mastné potraviny, nadbytok živočíšnych potravín, tuku, cukru a výrobkov z bielej múky, mliečne výrobky, nesprávne uskladnené a infikované potraviny, niektoré potravinové farbivá, príchute či konzervačné látky, kofeín a alkohol, ochutené a prifarbované nealko nápoje, fyzická pasivita, stres, užívanie liekov a drog.

Najlepšie je detoxikáciu praktizovať aspoň dvakrát do roka – na jar a na jeseň. Optimálny čas na jej dodržiavanie je v rozmedzí 3 dni – 3 týždne. Jednoznačne platí, že čím dlhšie vydržíme, tým je priaznivejší účinok na náš organizmus. Čistenie“ organizmu od toxínov je nikdy sa nekončiaci proces. Keby sme do svojho jedálneho lístka pravidelne zaraďovali potraviny s vysokým obsahom vlákniny, probiotík a dodržiavali pitný režim, v podstate by neboli potrebné žiadne pôsty.