Dych života.


 Dýchacia sústava je dômyselný mechanizmus, jeho úlohou je získavať pre telo zo vzduchu kyslík a rozvádzať ho do krvného riečiska. Vzduch vstupuje do tela nosom a ústami, priedušnicou a dýchacími cestami, ktoré z nej ústia – priedušky, sa dostáva do pľúc.

Potom putuje do tenkých pľúcnych komôrok. Cievy na ich povrchu prijímajú kyslík a uvoľňujú oxid uhličitý – odpadový produkt buniek.

Dýchacia sústava  má schopnosť  samočistenia. Pred nečistotami v prostredí ju chránia tenké chĺpky v nose, ktoré filtrujú a zachytávajú cudzie telieska  prach. Sliznica zachytáva všetky vdýchnuté čiastočky, pokrýva i priedušnicu.

Infekcie dýchacích ciest

Infekcia v oblasti hrude a krku vyvoláva kašeľ. Každý zápal membrán priedušnice a dýchacích ciest ktoré z nej vedú dráždi nervy, ktoré spúšťajú reflex kašľania.

Väčšinou ide o samovoľnú činnosť, pri ktorej sa odstraňujú z dýchacích ciest prachové častice. Ak sú však zasiahnuté infekciou, frekvencia kašľania sa zvyšuje.

Prenosom  vírusov kýchaním sa nos bežne zbavuje všetkého, čo dráždi jeho výstelku – nezáleží či ide o vírus, alebo prach. Kýchaním sa tiež prenáša nádcha. Nádchu, chrípku a infekcie horných dýchacích ciest (zápal mandlí, laryngitída a iné) – to všetko spôsobujú vírusové alebo bakteriálne infekcie. Vírusy a baktérie sú zodpovedné aj za  infekcie dolných dýchacích ciest, ktoré postihujú priedušnicu, priedušky a pľúca.

Vírus je infekčná častica, ktorá sa môže množiť len napadnutím a pohltením živej bunky.

Poškodenie zdravia fajčením

Fajčenie pôsobí na pľúca a celý imunitný systém veľmi deštruktívne –  poškodeniu dochádza pri aktívnom aj pasívnom fajčení. Fajčenie zvyšuje produkciu voľných radikálov, znižuje hladinu antioxidantov v tele, oslabuje tak imunitný systém. Celkovo poškodzuje zdravie a prispieva k jeho dlhodobému vážnemu poškodeniu, čo vedie ku vzniku rakoviny, srdcových ochorení, mŕtvice. Aby fajčiari zmiernili škodlivé účinky fajčenia musia prijímať vyššiu dávku vitamínu C, vitamínu B a veľké dávky anioxidantov. Najlepším zdrojom sú potraviny ktoré, ich obsahujú v dostatočnom množstve.

Hľadanie najužitočnejších potravín

Niektoré potraviny majú vyšší obsah dôležitých živín, ktoré pomáhajú chrániť dýchaciu sústavu. Mnohé môžeme získať z nasledujúcich zdrojov:

Vitamín C sa hojne vyskytuje v čerstvom (citrusovom) ovocí a zelenine, aj v ovocných šťavách.

Vitamín A – dobrým zdrojom sú rybacie oleje, mliečne výrobky špenát, pečeň, mrkva, marhule.

Vitamín E sa najviac nachádza v olejoch zo semiačok, ako kukuričný, slnečnicový, vo vonkajších klíčkov obilnín v olivovom, avokáde, hruškách, müsli, orechoch, zelenej listovej zelenine, obilninách a vaječných žĺtkoch.

Betakarotén – bohaté naň sú pomaranče, žlté a tmavozelené ovocie a zelenina, ako mrkva, červená paprika, špenát, mango, marhule a broskyne.

Horčík sa prirodzene vyskytuje v čistených obilninách a zelenine, orechoch a celozrnnom chlebe.

Zinok – poskytuje o pečeň, chudé tmavé mäso, ustrice a iné mäkkýše a kôrovce, vaječný žĺtok, celozrnné obilnina a strukoviny.

Jedálny lístok pre zdravé pľúca

Najzdravšie pľúca majú ľudia, ktorí jedia aspoň päť porcií ovocia a zeleniny denne. Nie je to náhoda  živiny v týchto potravinách totiž posilňujú imunitný systém. Predpokladá sa, že veľké množstvo antioxidantov a vitamínov v ovocí a zelenine posilňuje obranyschopnosť organizmu, chráni tak dýchacie cesty pred infekciou. Ničia aj voľné radikály, vedľajšie produkty oxidácie a znečistenia a bránia im, aby dráždili dýchacie cesty. Vitamín C pomáha ničiť baktérie, ktoré spôsobujú niektoré respiračné ochorenia. Zároveň posilňuje produkciu substancie, ktorá prirodzene rozširuje dýchacie cesty a uľahčuje tak dýchanie.

Zásadný význam má i spomínaný vitamín E – pri liečbe nedonosených detí s nedostatočne vyvinutými pľúcami sa často používa kyslík. Súčasne sa podáva vitamín E, ktorý zabraňuje chronickému ochoreniu pľúc. Pri zvýšenej konzumácií vitamínu E telo prijíma viac kyslíka ako je bežné. Rovnako zvyšuje odolnosť pľúc voči poškodeniu spôsobenému zneisteným ovzduším alebo fajčením. – účinne bráni v poškodzovaní membrán, enzýmov a bielkovín.

Osožným minerálom pre dýchaciu sústavu je horčík – priamo na ňu vplýva a to tak, že pomáha uvoľňovať svaly dýchacích ciest. Tým, ktorí majú jeho nedostatok hrozí väčšie riziko dýchacích ťažkostí.

Zinok je prospešný v  tom, že skracuje samotnú dĺžku prechladnutia a s najväčšou pravdepodobnosťou možno prechladnutiu aj predísť.

Deň čo deň bez toho, aby sme si to uvedomovali zabezpečuje naša dýchacia sústava telu príjem životne dôležitého kyslíka. Ovocie a zelenina sú tými najlepšími pomocníkmi v boji proti respiračným infekciám  pri zachovávaní zdravia pľúc. Ak sa teda stanú súčasťou nášho jedálneho lístka naše pľúca budú mať pre fungovanie dostatok vzduchu.