Dentálne problémy u seniorov


Existuje staré príslovie, ktoré hovorí, že oči sú okná do duše.

Najnovšie názory lekárov a zubných lekárov ukazujú, že v ústach je doslova okno do nášho zdravia. Tým sú naše zuby a ďasná. Najmä u starších ľudí je dôležité dávať si pozor nielen na konzumáciu zdravého jedla a dostatok fyzickej aktivity, ale taktiež aj na zuby a ďasná. Zubné problémy u seniorov sa môžu prejavovať taktiež suchom v ústach a ochorením ďasien, ktoré sa nazýva parodontóza.

Tieto zdravotné problémy môžu mať priamy vplyv na zdravie nášho tela a preto je potrebné brať ich vážne. Starostlivosť o zuby a ďasná u seniorov je rovnako dôležitá ako starostlivosť o srdcovo-cievny či tráviaci systém.

Bežné choroby majú ústne príznaky

Vedci zistili, že veľké množstvo chorôb, ktoré sa vyskytujú v našom tele má príznaky v našej ústnej dutine. Pri detailnom vyšetrení zubov, ďasien a jazyka totiž dokázali zubári odhaliť príznaky ochorení srdca, pečene, príjmu potravy, anémiu, cukrovku, artritídu, HIV, osteoporózu a dokonca aj niektoré imunitné ochorenia. Ďalšie nedávne vedecké štúdie poukázali na súvislosť medzi ochoreniami ďasien a ochoreniami srdca.

Aké faktory vedú k ochoreniu ďasien?

V skutočnosti sú rizikové faktory, ktoré vedú k parodontóze a ku kardiovaskulárnym ochoreniam rovnaké a to fajčenie, stres, nesprávne stravovacie návyky, nadmerné zvýšenie telesnej hmotnosti a nedostatok pohybovej aktivity.

Ďalšia vedecká štúdia poukázala na to, že ľudia s ťažkou parodontózou majú až dvojnásobne vyššie riziko smrteľného srdcového ochorenia. Rovnako tak je vysoký stupeň parodontózy spojený s vyššou mierou výskytu mŕtvice. Za určitých okolností totiž zubná infekcia môže spôsobiť bakteriálnu endokarditídu, čo je infekcia vnútornej výstelky srdca alebo srdcových chlopní.

Hlavný príznak – sucho v ústach

Jedným z hlavných príznakov, ktorý môže viesť k zubným problémov je sucho v ústach. Tento problém sa obzvlášť týka seniorov. V prípade, že starší človek trpí nejakým chronickým ochorením a užíva pravidelnú dávku liekov, jedným z vedľajších účinkov je práve sucho v ústach. Tieto vedľajšie účinky spôsobuje až 400 druhov rôznych liekov, ktoré sa bežne užívajú a to vrátane liekov na vysoký krvný tlak a depresie. Kým malé problémy s ďasnami sú celkom bežné, u seniorov sa práve častým suchom v ústach dramaticky zvyšuje riziko ochorenia koreňov zubov.

5 tipov ako vyriešiť problém sucha v ústach
  •          Zvýšte príjem tekutín.
  •          Často si vyplachujte ústa vodou.
  •          Použite špeciálne zubné pasty, žuvačky alebo ústne vody.
  •          Vyhnite sa suchým a slaným potravinám.
  •          Použite hydratačný balzam na pery.

Ako ste mohli vidieť v dnešnom článku ústa sú naozaj oknom do nášho zdravia. Preto venujte pozornosť častým pocitom sucha v ústach a to najmä aj u starších ľudí.