Cukrovka (diabetes mellitus)


„Diabetes musí žiť so mnou, nie ja s ním!“ Sir Steve Redgrave

14. novembra v roku 1881 sa narodil kanadský fyziológ Frederick Grant Banting, ktorý sa zaslúžil o objavenie inzulínu. Neskôr v roku 1922 samotný Banting spolu so študentom medicíny Charlesom Bestom vyskúšali účinnosť inzulínu sami na sebe. Zistili, že funguje. Vďaka inzulínu prvýkrát zachránili život štrnásťročnému chlapcovi. Týmto objavom sa začala nová éra dovtedy neliečiteľnej a smrteľnej choroby. O rok neskôr v roku 1923 Frederick Grant Banting a profesor John MacLeod získali za objav inzulínu Nobelovu cenu.

Čo je cukrovka a aké typy cukrovky poznáme?

Pri cukrovke (diabetes mellitus) dochádza k chronickej poruchy látkovej premeny, ktorá je charakteristická zvýšenou hladinou cukru v krvi. Rôzne príčiny ochorení a taktiež rôzne prejavy cukrovky si vyžadujú jej rozlišovanie na dva typy. A to na cukrovku 1. a 2. typu.

Cukrovka 1. typu (juvenilný diabetes)

Začína vo väčšine prípadov v mladosti a vzniká porušením buniek pankreasu, ktoré produkujú hormón inzulín. Ten je zodpovedný za zužitkovanie glukózy zo stravy. Poškodením týchto buniek dochádza k absolútnemu nedostatku inzulínu. Glukóza sa z potravy nemôže odbúravať a hladina cukru v krvi stúpa

Cukrovka 2. typu (diabetes dospelých alebo starecký diabetes)

Tento typ cukrovky sa vyvíja väčšinou vo vyššom veku. Je charakteristický tým, že pluripotentné kmeňové bunky, na ktorých má inzulín pôsobiť už na samotný inzulín nereagujú. Takýto relatívny nedostatok inzulínu, nazývaný taktiež ako rezistencia na inzulín sa považuje za následok permanentne vysokej hladiny cukru a inzulínu, ktorá nastáva napríklad u ľudí s nadmernou telesnou hmotnosťou.

Ako sa cukrovka lieči?

U liečby cukrovky 1. Typu je jediná možnosť a to podávanie inzulínu. Naopak terapia pri cukrovke 2. typu nastáva postupne.

  • pomocou diéty dochádza k pokusu o celkové zníženie hladiny cukru v krvi.
  • Keď opatrenia pomocou diéty nezaberajú dostatočne, nasadzujú sa lieky, ktoré znižujú hladinu cukru v krvi.
  • Keď nepomôžu ani tieto lieky, v pokročilom štádiu prichádza na rad inzulín.

Sir Steve Redgrave, ktorého slovami sme začali tento článok dokázal aj napriek cukrovke získať na piatich olympijských hrách za sebou zlatú medailu vo veslovaní. Olympijské hry sa konajú každé štyri roky. Znamená to, že Redgrave aj napriek cukrovke vydržal trénovať na vysokej svetovej úrovne dvadsať rokov. Týmto prístupom tak ukázal, že cukrovke dokázal vzdorovať, žiť a dosahovať svoje sny tak ako zdravý človek.