Bežecké lyžovanie


Familiárne známe ako bežkovanie – zo zdravotného a fyziologického hľadiska patrí k jedným z najvhodnejších športov  pre každého nadšenca,  a to bez ohľadu na vek, ktorý má obľubu vo fyzickej aktivite, zároveň spojenou s pobytom na čerstvom vzduchu, pričom odmenou sú nie len pozitívne účinky pre naše telo a celkové zdravie, ale aj okolité čaro zimnej krajiny, ktoré sa ponúka všade okolo.  Pri tomto type športovania je záťaž zameraná prevažne aeróbne, no  na členitom teréne už s výrazným silovým charakterom, pričom rovnomerne zaťažuje celé telo. Dôkazom toho, že beh na lyžiach patrí k tým najúčinnejším zimným športom vôbec, je úmera medzi fyzickou aktivitou, pri ktorej zapájame 90% svalstva – no na strane druhej je veľmi šetrný ku našim kĺbom (keďže pohyb spočíva v kĺzaní po snehu), a riziko úrazu je v porovnaní s inými zimnými aktivitami minimálne až mizivé. Bežeckým lyžovaním posilňujeme chrbticu, trup, paže a samozrejme v najväčšej miere nohy (trojhlavý sval lýtka, štvorhlavý sval stehna, sedacie svaly), ďalej srdcovo-cievny systém, okysličujeme celý organizmus, je vhodnou prevenciou voči hypertenzii a obezite, zlepšujeme si celkové držanie tela a zároveň naše telo aj otužujeme. Tak ako pred každým športovým výkonom, i tu je potrebné sa poriadne v úvode rozcvičiť dostatočným strečingom, ako príprava nášho organizmu na prichádzajúcu záťaž, a to postupne hornú časť tela, ako aj dolné končatiny. Frekvenciu pohybu si už určuje každý sám podľa svojich schopností a síl, ako aj podľa typu terénu či momentálneho stavu počasia a kvality trate a snehu. Na bežkách je možné absolvovať niekoľkohodinové vytrvalostné tréningy i krátke šprinty.

• Vhodné oblečenie

Základom bežkárskeho oblečenia je termoprádlo. Používa sa ako prvá, najspodnejšia vrstva, ktorej základnou funkciou je schopnosť odvádzať pot. Druhú vrstvu by mala tvoriť zateplená bunda a nohavice vytvorené pre bežecké lyžovanie. Ako poslednú vrstvu musí tvoriť odev, ktorý je odolný voči vetru, vode a neprepúšťa vlhkosť, ako aj slnečné žiarenie a pritom je priedušný. Nepodceňujte správny výber čiapky, rukavíc a ponožiek špeciálne vyrobených pre bežecké lyžovanie.

Bežkovanie je pomerne finančne nenáročný šport. Za využitie trás sa zväčša platí len symbolický poplatok. Navyše  nemusíte platiť drahé sky-pass lístky. S investíciou čo sa náročnosti lyžiarskej výbavy týka je neporovnateľné s ostatnými zimnými športmi. Jedinou priebežnou investíciou bude nákup kvalitných voskov (záleží od kvality a teploty snehu, bývajú na obale farebne označené pre konkrétny druh). Ďalšou výhodou je, že na bežkách strávite pohybom oveľa viac času ako na zjazdovke. Či sa do prírody vyberiete vo väčšej, alebo naopak užšej skupine ľudí, závisí tiež len na vás. Pričom pri bežnom lyžovaní si ľudí okolo seba a ani ich množstvo na zjazdovke nevyberáme. Beh na lyžiach je nenáročný na zvládnutie techniky. Osvojí si ju aj priemerne pohybovo zdatný človek, a to v  krátkom čase. Trate bez náročných stúpaní a zjazdov poskytnú rekreačným športovcom možnosť výdatného telesného pohybu počas zimnej sezóny.