Autizmus v kocke


Autizmus je všeobecným pomenovaním pre skupinu komplexných porúch nervového vývinu mozgu. Tieto poruchy sú charakterizované v rôznej miere. Jedná sa o ťažkosti v oblasti sociálnej interakcie, verbálnej a neverbálnej komunikácie a taktiež jednostranné, opakujúce sa alebo stereotypné správanie a obmedzený rozsah záujmových aktivít. Nedokáže správne rozpoznávať a chápať myšlienky, emócie a skutočné zámery ostatných ľudí a práve to je dôvodom, prečo nie je schopný prispôsobiť svoje reakcie na vzniknuté situácie. Autizmus môže byť spojený s mentálnym postihnutím, s ťažkosťami pri koordinácii motoriky a pozornosti. Viaceré štúdie dokazujú, že až dve tretiny autistov majú zasiahnutú schopnosť myslenia na hranici strednej a ťažkej mentálnej retardácie. Avšak môžeme u nich pozorovať rôznu inteligenčnú úroveň, pričom rozmedzie sa pohybuje od priemerných až po nadpriemerné hodnoty inteligenčného kvocientu. Niektorí ľudia trpiaci autizmom môžu naopak vynikať v iných oblastiach, ako je matematika, hudba, či umenie. Ale vo väčšine takýchto prípadov však nie sú schopní tieto svoje prednosti prakticky aplikovať v bežnom živote. Napriek tomu, že autizmus zasahuje ľudský mozog už v rannom štádiu vývinu, jeho príznaky majú tendenciu sa objaviť medzi druhým a tretím rokom života. Prejavy autizmu bývajú často spojené aj s agresivitou, záchvatmi hnevu alebo až ničením majetku.

Čo spôsobuje autizmus?

Ešte donedávna sme odpoveď na túto otázku nepoznali. Avšak výskum napreduje aj v tejto oblasti a dnes už vieme, že neexistuje len jedna príčina autizmu, rovnako ako neexistuje len jeden typ autizmu. Za posledných šesť rokov vedecké tímy identifikovali celý rad vzácnych génových modifikácií, respektíve mutácií spojených s autizmom. Väčšina prípadov autizmu je spôsobených kombináciou rizikových génov autizmu a environmentálnych faktorov, ktoré dokážu ovplyvňovať skorší vývin mozgu.

Príznaky autizmu:

Ako rozpoznať, či práve naše dieťa nie je autista? Spomenieme len zopár príkladných situácií, ktoré si môže rodič na svojom dieťati všimnúť, či sa náhodou nelíši od jeho rovesníkov. Jednotlivé príznaky sa môžu prejavovať aj v rôznych kombináciách. Jedná sa napríklad o:

  • ľahostajné správanie
  • jednostranná komunikácia
  • nezáujem voči ostatným deťom
  • pravidelné opakovanie už počutých slov
  • rozprávanie o tej istej téme
  • slabý respektíve žiaden očný kontakt s inými ľuďmi
  • vyjadrovanie požiadaviek rukami inej osoby
  • rýchle vykonávanie aktivít bez emócií
  • repetitívne správanie
  • výrazná koncentrácia na jednu činnosť záujmu
  • nepripúšťanie akýchkoľvek zmien

Správanie sa ľudí s autizmom je prejavom odlišného vnímania okolitého sveta a taktiež obmedzeného porozumenia vzniknutých sociálnych situácií. Preto je zvyšovanie povedomia o autizme kľúčovým aspektom k tomu, aby členovia rodiny, či  dobrovoľníci dokázali pomôcť svojim blízkym a známym, ktorí sú postihnutí touto poruchou. U detí s autizmom je dôležité rozvíjať špeciálnu výchovu, vzdelávanie a zaradenie sa do života. Pri tomto type výchovy je nesmierne dôležitá trpezlivosť, vytrvalosť a odhodlanie zo strany rodičov. Často krát sa však stáva, že okolo seba len vytvárajú stresujúce prostredie a ďalej to prenášajú na svoje autistické deti. V takom prípade je čas zvoliť dočasnú prípadne celoživotnú avšak nepretržitú inštitucionálnu starostlivosť.

Keďže autizmus sa jednoducho vyliečiť nedá, treba sa s ním naučiť žiť najlepšie ako to len ide. Dokážeme akurát ovplyvniť kvalitu života a to cielenými špecifickými terapeutickými prístupmi k autistovi. Včasná intenzívna starostlivosť môže mať pozitívne dopady na postupujúci vývin autistického dieťaťa.