Amnézia (poruchy pamäte)


Amnézia sa vyznačuje stratou pamäti v dôsledku poškodenia mozgu, či prekonania psychickej traumy. K amnézii môže teda dôjsť buď z organických, neurologických (poškodenie mozgu cez zranenia, neurologické ochorenia, užívanie niektorých liekov), funkčných alebo psychogénnych (duševná porucha, post-traumatický stres) príčin. Amnézia je bežné klišé pre filmy a televízne relácie, pričom v takýchto prípadoch sa ľudia správajú dramaticky, že zabúdajú kto vlastne sú. Avšak amnézia spravidla nespôsobuje stratu vlastnej identity, naopak ľudia s týmto ochorením obvykle vedia, kto sú, len majú ťažkosti pri učení nových informácií a pri tvorbe nových spomienok. Dočasná strata pamäti môže byť spôsobená použitím rôznych sedatív alebo hypnotík. Strata pamäti môže byť čiastočná alebo úplná, vždy záleží od rozsahu poškodenia mozgu. Viacero typov amnézie je spojených s poškodením v hipokampe a v oblastiach mozgu, ktoré sú používané na kódovanie, ukladanie a vyhľadávanie spomienok. Ak dôjde k zablokovaniu týchto častí, potom mozog nemusí byť schopný získať staré spomienky alebo naopak tvoriť tie nové. Preto existujú dva hlavné typy amnézie, ktoré sa vzájomne nevylučujú, obe sa môžu objaviť u každého v jednom okamihu:

  1. retrográdna amnézia – pri nej dochádza ku zhoršenej schopnosti vybaviť si minulé spomienky, ktoré sa nadobudli ešte pred úrazom
  2. anterodgrádna amnézia – po jej prekonaní sa nedokážu preniesť nové spomienky z krátkodobej pamäte do tej dlhodobej. Prejavuje sa zhoršená schopnosť učiť sa nové informácie po nástupe amnézie.

Neexistuje žiadna špecifická liečba, ale techniky pre zlepšenie pamäti a psychickú podporu môžu pomôcť ľuďom s amnéziou a ich rodinám zvládnuť toto ochorenie.

Príznaky

V závislosti na príčine straty pamäti môžu príznaky zahŕňať:

  • falošné spomienky (rozprávanie)
  • neurologické problémy, akými sú nekoordinované pohyby, kŕče alebo trasenie
  • zmätenosť alebo dezorientácia

Každý, kto zažíva nevysvetliteľnú stratu pamäti, poranenia hlavy, zmätenosť alebo dezorientáciu, si vyžaduje okamžitú lekársku pomoc.

Amnézia spôsobená neurologickými poškodeniami  mozgu môže mať rôzne príčiny:

  • mŕtvica
  • encefalitída (zápal mozgu)
  • nedostatok adekvátneho prísunu kyslíka do mozgu
  • nedostatok vitamínu B1 v dôsledku dlhodobého užívania alkoholu
  • nádory v oblastiach mozgu, ktoré ovládajú pamäť
  • degeneratívne ochorenie mozgu, napríklad Alzheimerova choroba
  • záchvaty
  • poranenia hlavy

 Prevencia

Vzhľadom k tomu, že akékoľvek poškodenie mozgu môže byť príčinou straty pamäti, je dôležité, aby sme podnikli niektoré kroky na minimalizáciu takéhoto poškodenia, napríklad: vyhýbať sa nadmernej konzumácii alkoholu, pri jazde na bicykli nosiť cyklistickú helmu, zabrániť šíreniu infekcii do mozgu a predovšetkým vyhľadať okamžitú lekársku pomoc pri spomenutých príznakoch.

Jednotlivé prípady amnézie sa môžu líšiť v rozsahu poškodenia, teda v závažnosti ochorenia. Ale už aj mierna amnézia dokáže ovplyvniť každodenné činnosti a kvalitu života. Narúša sa plynulý chod činností v práci, škole, či spoločenskom prostredí. A preto je nevyhnutné, aby ľudia zasiahnutí s vážnejším priebehom amnézie mali celodennú opatrovateľskú starostlivosť.