Aktívny pohyb v zrelom veku


Starnutie je proces, ktorý je v živote človeka prirodzený. Zdravým životným štýlom, teda pohybom a zdravou stravou, ho môžeme spomaliť. Dôležitú úlohu však zohráva i genetika. Vonkajšie známky starnutia sú jednak psychické a jednak somatické. Z psychických dominujú poruchy pamäti, znížené psychomotorické tempo, nerozhodnosť, emocionálna labilita, sklon k úzkosti a depresii. Starnúci ľudia majú nižšiu fantáziu a vynaliezavosť. A práve tu môžeme vidieť relatívny fenomén starnutia. Byť zdravým a aj výkonným do vysokého veku je túžbou každého z nás. Dnes je už známe, že ochorenia srdcovo-cievneho systému, problémy s krvným tlakom, opotrebovanie svalov a kĺbov vzniká v dôsledku zníženej pohyblivosti a aktivity.

Ľudia majú niekedy mylný dojem, že v seniorskom veku už nie je nutné cvičiť, strážiť sa v jedle a ani sa nejako zvlášť rozvíjať či starať o fyzickú kondíciu. Práve naopak – pre staršieho človeka je dôležitý pohyb. Šport odďaľuje príznaky starnutia – prekrvuje sa vďaka nemu mozog a tým sa stupňuje jeho výkonnosť. Pohyb je tou najlepšou prevenciou. Pri jeho pravidelnom zaradení do života redukujeme svoje zdravotné riziká. Pohybovo aktívny človek ľahšie zdoláva fyzickú námahu, lepšie odoláva rôznym vonkajším stresom. Dostatok pohybu znižuje tiež strach, potláča hnev i agresivitu. Lepším prekrvením mozgu sa zlepšuje koncentrácia. Cvičenia na posilnenie svalstva významne znižujú u seniorov riziko pádov a zlomenín. Za vyskúšanie stojí:

Chôdza

Je neoddeliteľná a prirodzená súčasť nášho života, rovnako ako spánok, či dýchanie. A práve preto nie je kondičná chôdza pre telo záťažou navyše, ale naopak skvelým prostriedkom na udržanie či zlepšenie celkového fyzického stavu. Stačí 30 minútová prechádzka denne a už po pár týždňoch uvidíte rozdiel. Je nenáročná, jednoduchá, nepotrebujete ku nej drahé vybavenie – nestojí Vás okrem Vášho času nič. Priaznivo vplýva na posilnenie svalov, psychiku, kardiovaskulárny systém, posilňuje pľúca, znižuje hladinu cukru v krvi a je prevenciou voči civilizačným chorobám. Pri chôdzi je dôležite dýchať zhlboka, voliť približne rovnaké tempo a dĺžku krokov a zachovať si správne  držanie tela.

Jóga

Medzi pozitívne účinky patria vyvážené emócie, lepšia kondícia, jasnejšia myseľ, vnútorný pokoj a nový pohľad na život. Pomocou nej môžete bojovať s bolesťami kĺbov, svalov, nesprávnym držaním tela, s funkčnými poruchami. Pomáha pri zdolávaní stresu a vyrovnaním sa s úzkosťou. K základným princípom jogy patrí uvoľnenie, harmónia, kontrola dýchania a správna výživa. Cvičením jogy sa posilňuje nervový systém, zbavujeme telo stresového hormónu a vnášame si pozitívne myslenie. Joga je vhodná pre všetkých a v každom veku – má viacero druhov, stačí si nájsť ten, ktorý je pre nás najvhodnejší.

Plávanie

Ľudovo sa hovorí že pri plávaní zapojíme každý sval tela – a skutočne, ďaleko od pravdy nie sme. Znamená to , že okrem toho ako telo spaľuje veľké množstvo tukov,  sa aj posilňuje a tvaruje. Pohyb vo vode nám prináša zábavu, relax, športové vyžitie. Voda je asi 800 krát hustejšia než vzduch, takže všetky naše svaly sú pod jej neustálym odporom. Keď je hlava  pod vodou, kyslíku je málo –  naše telo sa prispôsobí, aby efektívnejšie pracovalo s  kyslíkovou zásobou. Podstatou  je, že telo naučíme, aby prijalo viac čerstvého vzduchu s každým nádychom, zároveň z neho vyženiete viac oxidu uhličitého  každým výdychom. Plávanie pomáha rozvíjať hlboké stabilizačné svaly v strede tela a dolnej časti chrbta – tieto svalové skupiny sú často zanedbané.

Čím je človek starší, tým viac je dôležitá fyzická aktivita. Šport pomáha zvládať choroby a bolesť, dodáva energiu a pozitívnu náladu. S vekom prichádzajú problémy vznikajúce v dôsledku opotrebovania organizmu alebo vedenia nesprávneho životného štýlu. Človek nikdy nie je dosť starý na to, aby mohol začať s pravidelným cvičením – je to šanca na zmenu k lepšiemu a plnohodnotnému životu.