Ako zvyšovať pohyb u seniorov


 Pohyb pre starších ľudí znamená jeden z najdôležitejších faktorov, ktoré prospievajú ich zdraviu. Ukázalo sa, že starší organizmus potrebuje viac pohybu ako mladý. Štúdie na starších zvieratách priniesli výsledky, že staršie zvieratá rovnakého veku, ktoré boli držané bez pohybu vydržali nažive kratšie ako mladšie. Štúdie ukázali, že 40% zvierat, ktoré boli 7 dní držané bez pohybu po siedmich dňoch zomrelo. Naopak zvieratá, ktoré sa mohli hýbať denne 30 minút, vykázali výsledky v úmrtí iba 6 %.

Ďalšie výskumy ukázali, že vitálna kapacita pľúc u športujúceho seniora dosahuje vyšších hodnôt ako u seniora, ktorý je pohybovo neaktívny.

Ako často a ako sa odporúča seniorom  cvičiť?

Odborníci odporúčajú starším ľuďom pohybovať sa najmenej 3-5 krát týždenne a to minimálne 30 minút strednou intenzitou. To znamená, že pri cvičení dokážete plynule rozprávať.

Aké sú vhodné pohybové aktivity pre seniorov?

Medzi vhodné aktivity pre starších ľudí patria rôzne kondičné programy a posilňovacie cvičenia. Jedná sa o pohybové aktivity vytrvalostného charakteru (chôdza, poklus, beh, bicykel, tanec) spolu s kombináciou silových cvičení.

Aby sa starnúci organizmus správne adaptoval na podnety spojené s pohybovou aktivitou potrebuje jednotlivec pravidelne vykonávať pohybovú aktivitu. Tieto kondičné programy pre seniorov musia rešpektovať vekové špecifiká starnúceho organizmu, zdravotný stav, faktory motivácie, úroveň pohybových zručností a zdatností starších ľudí.

Je dôležité dbať na správne vykonávanie cvikov, ktoré by spolu so seniormi mali vykonávať kvalifikovaní inštruktori, ktorí dokážu vysvetliť a ukázať seniorom správny postup cvičenia. Pri nesprávnom vykonávaní cvikov by tak mohlo dôjsť k nejakým zraneniam.

Aby mala pohybová aktivita účinne prispievať k zdraviu a zdravému spôsobu života, mala by byť vykonávaná pravidelne, dlhodobo a mala by starším ľuďom prinášať radosť a psychické uspokojenie z pohybu.