Ako zmierniť pracovný stres.


 Pracujúci človek niekedy cíti, že jeho povinnosti ho vystavujú mimoriadnemu tlaku. Určité napätie nám aj dokáže plniť viacero zadelených pracovných úloh, avšak dlhodobý stres je pre naše telo už celkom iná záležitosť. Doprajme nášmu telu takú stravu, ktorá nám pomôže zmierniť následky stresu a dodá dostatok živín pre naše fungovanie.

Samotná príčina stresu na pracovisku je kombinácia hneď viacerých faktorov, ako – množstvo práce, termíny plnenia úloh, samotná výkonnosť. Uponáhľané obedňajšie prestávky nás možno nabádajú k rýchlemu nákupu niečoho sladkého čo myslíme, že nás povzbudí., alebo prípadne k požití nápojov s obsahom kofeínu čím sa celková situácia iba zhorší.

Telo nám na stres odpovedá vylučovaním hormónu adrenalínu do krvného obehu. Zvyšuje sa krvný tlak a naše srdce búši rýchlejšie. Prevažne súčasný spôsob sedavého zamestnania a celkového života  znamená pre naše telo časté škodlivé výkyvy hladiny adrenalínu, ktoré škodia pretože po nich nasleduje predpokladaná fyzická námaha. Hladina adrenalínu tak môže zostať trvalo zvýšená čoho následkom býva vysoký krvný tlak a vysoká hladina cholesterolu v krvi.

Môže dôjsť k oslabeniu imunity a vyčerpaniu zásob vitamínov a minerálov. Ak trpíte typickým stresom, tak sa vystavujete nebezpečenstvu zníženej výkonnosti. Najpodstatnejšiu úlohu tu zohráva celkový životný štýl – neuvážené stravovacie návyky, pitný režim, nedostatok pohybu, toto všetko iba umocňuje negatívny vplyv stresu. Môžete dokonca ochorieť či si na dlhodobo poškodiť zdravie.

Zvládať samotný stres je možné iba niekoľkými spôsobmi. Podstatné je stresu byť schopný čeliť. Veľa ľudí pri strese konzumuje rôzne sladkosti, obmedzuje svoje fyzické aktivity a vo väčšej miere požívajú alkoholické nápoje. Dôsledkom takého životného štýlu je nie len nadváha, vysoký krvný tlak, ale celkovo zhoršujúci sa zdravotný stav.

Stres veľmi ovplyvňuje aj našu chuť do jedla a celkovo naše stravovacie návyky. Jeho účinky vníma každý inak, no vo všeobecnosti platí, že ženy zväčša siahajú po sladkostiach, sušienkach či samotnej čokoláde. Tým sa však vystavujú riziku, že v ich strave bude prevládať množstvo kalórií nad vitamínmi a minerálmi.

Muži zvyčajne jedia menej, no požívajú väčšie množstvo alkoholu.

Prvým krokom na cestu ku životu bez stresu je nahradiť sladkosti zdravšími pochúťkami, ako napríklad orechy, mandle či sušené ovocie. Druhým krokom by mali byť pravidelné prestávky na obed a to i v prípade, e nemáte chuť v daný okamih na nijaké jedlo. Obedom získame potrebnú energiu na celé dopoludnie a neskôr keď poľaví stres a príde hlad nesiahame po nezdravých sladkostiach a iných rýchlo dostupných jedlách nablízku.

Opatrne s kofeínom. Býva totiž zradným priateľom. Na nejaký čas po požití nám síce dáva zvýšenú schopnosť pracovať, ale neskôr môže byť príčinou problému. Je dokázané, že zvyšuje krvný tlak a ľudia so sklonom k hypertenzii si môžu poškodiť zdravie.

Nie len zvládnutie kariéry, ale zvládať rovnako dobre aj výchovu detí je veľmi náročné aj pre tých najlepších organizátorov. V závislosti od nedostatku času výživa je časovo náročná a ustupuje tak do úzadia vo víre každodenných starostí. Bez starostlivého plánovania sa stávajú pracovné nároky víťazmi nad našimi dobrými úmyslami pre zdravie nás a našej rodiny.

Nejeden zamestnaný rodič musí priznať, že je pohodlnejšie a časovo nenáročné ohrievať kupované hotové pokrmy oproti ich samotnej príprave po ťažkom pracovnom dni. V okamihu keď však prestaneme vari domácu stravu vzniká riziko, že náš jedálny lístok ochudobňujeme o pestrú stravu, čo je tá najlepšia cesta k zabezpečeniu živín pre náš organizmus.

Pre pracujúcich rodičov môže pestrá strava hneď niekoľkými spôsobmi pomôcť zvládať povinnosti – budete lepšie čeliť únave, tlaku nárokov na pracovisku a najmä udržania dobrého zdravotného stavu všetkých členov rodiny.

Stravovanie detí

Každý rodič sa usiluje o maximum pre zdravie svojich detí, čo môže byť príčinou istej rozpoltenosti, ktorá je zrejmá u plne vyťažených rodičov. Na doma prestretý stôl by sa nie len deťom, ale celej rodine mali ponúkať jedlá výživné a také, ktoré deti obľubujú a tešia sa na ne. Tieto chvíle venujte plne rodine. Nachádzajte a objavujte neustále nové potraviny, ich kombinácie a nechajte deti nech vám počas víkendu pomôžu s varením.

Dobrým tipom ako predísť stresu je mať vždy v domácnosti dostatočnú zásobu potravín. Nečakaná situácia pre prípravu chutného a zdravého pokrmu Vás tak nemôže vyviesť z miery. Doporučuje sa mať v komore vždy najviac konzervy s bielou a červenou fazuľou, cícerom, šošovicou, paradajkami, paradajkovým pretlakom, lososom, tuniakom, sardinkami,  balenia kukuričnej a inej múky, kukuričné a celozrnné cestoviny, kuskus, ryžu, oleje a sušené ovocie.

Pre prípravu výdatného a zároveň chutného jedla nemusíte v kuchyni tráviť večnosť. Nasledovné pokrmy sú hotové do 30 minút a sú bohaté na vitamíny a minerálne látky:

Morčacie rezančeky opečené na panvici, podávané so šalátom zloženého z uhoriek, rajčín, olív a citrónovej šťavy, všetko spolu zabalené do pita chleba, alebo tmavé cestoviny s omáčkou zo šampiónov, cukety s papriky, pre odvážnejších stojí za to vyskúšať prudko restované kuracie prsia s pomarančovou šťavou, estragónom a curry ryžou. Pre milovníkov jednoduchosti odporúčam francúzske Ratatouille z cukiny, baklažánu, papriky na rajčinovom základe. Toto jednoduché sedliacke jedlo je rýchle a ozaj veľmi chutné. Pre tých, ktorí majú väčší apetít môžeme podávať s uvarenými sladkými zemiakmi na masle.

Nezabúdajte, že variant pre zdravé jedlo je neskutočne veľa. Stačí sa len zastaviť a nechať pracovať vašu fantáziu. Majte vždy na pamäti, že žijeme len jeden život, ta si ho nenechajme premárniť stresom a povinnosťami a orientujme sa na veci nám milšie a najdrahšie – na chvíle s našou rodinou a priateľmi.