Štyri tipy pre zdravé a bezpečné cestovanie so seniormi


 Starší ľudia trpia omnoho častejšie rôznymi chorobami, ako ľudia stredného či mladšieho veku. Preto aj cestovanie so staršími ľuďmi môže byť oveľa náročnejšie. Či už cestujete autom, loďou alebo lietadlom je veľmi dôležité starších ľudí na takúto cestu pripraviť. V prvom rade je podstatné si uvedomiť, či zvolený cieľ cesty je senior schopný zvládnuť. Rovnako je treba myslieť na to, aby ste všetko dopredu naplánovali tak, aby ste si vy i vaša rodina mohli užiť bezproblémový výlet.

Tu je niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu zažiť bezproblémové cestovanie so starším človekom:

1. navštívenie lekára a poskytnutie primeranej vakcíny

Úplne najdôležitejším prvým krokom je overiť si u lekára, že zdravotný stav staršieho človeka je v poriadku a dovoľuje mu cestovať.  Pred samotnou cestou by senior mal podstúpiť očkovanie napríklad proti osýpkam, mumpsu, rubeole (MMR) a sezónnej chrípke. Niektoré z týchto chorôb môžu byť považované za „detské“ očkovacie látky, tieto ochorenia sa však môžu vyskytnúť aj u starších ľudí.  Viac, ako polovica prípadov tetanu sa vyskytuje u ľudí nad 65 rokov. Preto by mali zvážiť preočkovanie skôr, ako sa vydajú na cestu.

Seniori by mali prijať aj ďalšie vakcíny odporúčané pre krajiny, ktoré navštevujú. Môže sa jednať o vakcíny proti hepatitíde, týfusu, detskej obrne alebo žltej zimnici. Je dôležité preto navštíviť lekára ešte predtým, ako sa starší človek vydá na cestu.

2.  Cestovanie s liekmi

Opýtajte sa lekára staršieho človeka nielen na konkrétne tipy pre cestovanie, ale taktiež aj na všetky lieky, ktoré je potrebné užívať. Okrem liekov predpísaných špeciálne pre cestovanie, je veľmi pravdepodobné, že starší človek užíva pravidelne aj ďalšie lieky či už na vysoký krvný tlak, cukrovku alebo artritídu. Je veľmi dôležité dbať na to, ako sa tieto lieky navzájom môžu ovplyvňovať.

3. Žiadosť o pomoc na letisku

Seniori môžu pri cestovaní lietadlom požiadať na letisku o pomoc a to od okamihu, kedy  sa na letisko dostavia až do okamihu kedy nastúpia do lietadla. Starší ľudia môžu požiadať u odbavovacej prepážky o odvoz na invalidnom vozíku alebo o pomoc so samotným invalidným vozíkom. Rovnako tak môžu seniori požiadať o pomoc pri chôdzi na kratšiu vzdialenosť.

4. Cestovať uvážlivo, aby nedošlo k zraneniu

Úrazy sú najčastejšou príčinou zbytočných úmrtí medzi cestovateľmi. Starší ľudia môžu pri cestovaní minimalizovať riziko vážneho zranenia na základe nasledujúcich pravidiel:

  • Vždy používajte bezpečnostný pás
  • Nejazdite v rozvojových krajinách autom po zotmení
  • Nejazdite v noci v problematických oblastiach

Seniori by pri cestovaní po svete mali zvážiť doplnkové cestovné zdravotné poistenie pre prípad úrazu alebo choroby.